https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Kako se ubraniti prehlada?

11.1.2019  

Mrzli dnevi prinašajo manj ljube prehlade ali celo gripe. Da vas ti ne bi položili v posteljo, si v nadaljevanju preberite nekaj nasvetov, kako se lahko pred njimi ubranite.


Mraz ni glavni krivec za prehlade pozimi, temveč to, da se več časa zadržujemo v zaprtih prostorih in v bližini bolnih. Zaradi hladnega vremena se izsuši nosna sluznica, ki pa je potem dovzetnejša za virusne okužbe, kar pa se zgodi tudi če nas dolgo zebe in telo porabi veliko energije, da se ogreje. Pomembno je torej, da okrepimo imunski sistem, da se ubranimo virusov ali, da se jih, če zbolimo, hitreje in lažje, znebimo. Krepitev imunskega sistema pa je pomembno skozi celo leto, ne le takrat, ko nas prehlad že napada ali pred sezono virusov.

 Dovolj spanca

Privoščiti si moramo dovolj spanca saj se med spanjem vzdržuje hormonsko ravnovesje, zlasti kortizola in melatonina. Oba imata pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema, ki nas ubrani tako pred virusnimi kot tudi bakterijskimi obolenji. Da bo spanje dovolj učinkovito se moramo v posteljo odpraviti pred polnočjo. 

Fizična aktivnost

V hladnih mesecih se vsi raje odločimo za poležavanje na toplem, vendar je pomembno, da vseeno poskrbimo za zadostno fizično aktivnost. Ključnega pomena je, da se odpravimo na svež zrak in se ne zadržujemo le v telovadnicah ali fitnes centrih. Čeprav je zunaj mraz, topla oblačila poskrbijo, da nam ta ne bo prišel do živega, ogreli se bomo pa tudi s samim gibanjem. Gibanje na hladnem zraku krepi naš imunski sistem in nas ščiti pred obolenji. Priporočeno je dihanje skozi nos, saj je ta filter za viruse in tako v naša pljuča pride že ogret zrak.

Ustrezna prehrana in vitamin C

Če je le mogoče, moramo uživati čim več svežega sadja, brez škodljivih aditivov in konzervansov. Velik delež vitaminov, ki preprečujejo okužbe in prehladna obolenja imajo mango, grenivka in šipek. Iz slednjega najpogosteje skuhamo čaj in vsebuje veliko vitamina C. Vitamin C v znatnejših količinah najdemo tudi v črnem ribezu, kiviju, jagodah, limonah in pomarančah. Molekule vitamina C prodrejo v bele krvničke, ki so ključne pri obrambi pred virusi in bakterijami. Pred obolenji pa ščiti tudi zelenjava, ki vsebuje veliko karotina, na primer korenje, paradižnik, solata, špinača ...

Poleg prehrane pa ne smemo pozabiti na zadostno količino tekočine. Če voda ni naša najljubša pijača, si lahko privoščimo čaj ali razne sokove, ki jih na trgovskih policah ne manjka. Izberemo lahko tiste, ki vsebujejo vitamine in raslinske izvlečke, pri tem pa pazimo, da vsebujejo čim manj sladkorja. 

Higiena

V času prehladov je ključno tudi redno in temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo. Priporočljivo je tudi razkuževanje z razkužilom, saj se virusi širijo predvsem z dotikanjem, na primer rokovanjem. Virus si nato lahko zanesemo na sluznico, zatorej ne smemo, če smo se rokovali z nekom, ki je prehlajen, dotikati oči in predela okoli ust. Viruse pogosto staknemo na javnih krajih, kjer je veliko ljudi in je možnost okužbe večja.

Če pa se nam vseeno ni uspelo ubraniti pred prehladom širjenje virusa preprečimo tako, da kašljamo in kihamo v papirnat robček, če pa imamo možnost pa je najbolj priporočljivo ostati doma in preboleti neprijeten prehlad.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2019 ob 14:31 DF gost

      Na tesce deci domacega zganja.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.