https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pijančevanje nas stane 228 milijonov evrov letno

27.11.2018 ob 18:30  

Samo zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezani z alkoholom, ter prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji v povprečju umre vsaj 1000 oseb.


Povezava med alkoholom in nasiljem je osrednja tema letošnje 4. nacionalne konference o alkoholni politiki, ki jo organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Ministrstvom za zdravje in Svetovno zdravstveno organizacijo.

Alkohol in nasilje

Podatki za Slovenijo kažejo, da skoraj polovica (43 %) odraslih prebivalcev Slovenije, starih 25–64 let, pije visoko tvegano, vsak drugi 17-letnik pa je bil v življenju že vsaj dvakrat opit, poročajo iz NIJZ. Z alkoholom povezano nasilje je velikokrat neprepoznano in se pogosto pojavlja v družinah, med partnerji, v obliki spolnega nasilja ali nasilja nad otroki.

Veliko finančno breme

Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji v letih 2012–2016 v povprečju znašala 147 milijonov evrov letno. Če k temu prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov, kot so npr. prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja – kraje, vandalizem, se ta številka zviša na 228 milijonov evrov. Vsem tem stroškom bi bilo treba prišteti še nekatere druge, kot so npr. stroški zmanjšane produktivnosti in stroški, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih, predvsem otrok.

Učinkoviti ukrepi

Za zmanjšanje posledic pitja alkohola Svetovna zdravstvena organizacija državam priporoča sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov, med katere sodijo omejevanje fizične in cenovne dostopnosti alkohola, omejevanje oglaševanja alkoholnih pijač, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola, preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in povečevanje odgovornosti strežnega osebja. Vlaganje v preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola vodi k boljšemu zdravju in blagostanju prebivalcev.

Ničelna toleranca alkohola v prometu

Prebivalci Slovenije v veliki meri podpirajo nove ukrepe za omejevanje porabe alkohola. Kar 83 % vprašanih namreč podpira uvedbo obveznega navajanja sestavin in energijske vrednosti na embalaži alkoholnih pijač, 65 % pa jih podpira uvedbo ničelne tolerance alkohola za vse voznike.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2018 ob 18:40 Golman gost

      Dobro preberite in si zapomnite. ALKOHOL UBIJA.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2018 ob 22:37 doktor gost

      naura pamet,pa preveč komentejranja ,pa pamatuvanja tudi ubija ..čudno ka se še nej of debeli zglaso ..znan nevupa

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.11.2018 ob 23:24 sramota gost

      anne goodman. ti pa nehaj prepricavati ljudi da se da na neki lahki nacin dnarje zasluzit vse povsodisi delas reklamo zakaj te ne zbrisejo ker to je protizakonito in mi ni jasno kako lahko ena spletna stran ki je registrirana objavla to potem podpirajo sivo ekonomijo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.11.2018 ob 6:38 lepec gost

      Pogrešam več novic o g. dr. Celecu. Hvala za razumevanje.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.11.2018 ob 6:51 Off gost

      Keko pa nas stanejo volitve. Pa trajajo samo 1 dan? Pa imamo potem 4 leta neprištvne za krmilom države???

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.11.2018 ob 12:40 77 gost

      Politika in tajkuni in mafija pa miljarde in miljarde.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.11.2018 ob 16:21 tonek gost

      KOLIKO PA DAVKA PRINESE V DRŽAVNI PRORAČUN PRODAJA PIJAČ PA KOLIKO DELOVNIH MEST JE NA TA RAČUN,OD DELAVCEV V VINOGRADIH PA DO GOSTINSKIH DELAVCEV.PA ŠE V BOLNICI V ORMUŽU JE DOSTI ZAPOSLENIH,TO PA NIHČE NEJ RAČUNAL

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.11.2018 ob 14:41 biznis je biznis gost

      KAJ UREDNIŠTVO ???? A RESNICA BOLI ?????

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.11.2018 ob 20:16 Jani gost

      Nihče pa ne govori o razlogih pretiranega pitja. Vso to pametovanje ne vodi nikamor....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.11.2018 ob 0:07 biznis je biznis gost

      Zakaj brišete komentarje??? Nikjer nisem povedal, da zagovarjam pitje. Sem pa nakazal, koliko denarja pobere država od alkohola. To je velik posel. Še enkrat!!! Samo za pivo. V Sloveniji se spije 200 milijonov litrov piva. Samo od tega država pobere cca 120 milijonov od trošarin in cca 40 milijonov DDV. Če računamo še vse ostalo, zaposlene in njihove prispevke in davke podjetja so številke še veliko večje. To je samo za pivo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.