https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Če imate v lasti odjavljeno vozilo, boste kmalu morali plačati dajatev

04.12.2018 ob 6:05  

Lastnike motornih vozil v prihodnjem letu čakajo nekatere spremembe. Če bodo motorno vozilo odjavili, bodo morali plačati posebno dajatev.

Dajatev za odjavljeno vozilo, ki jo je določil Zakon o dajatvah za motorna vozila (ZDajMV), se bo plačevala za osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede.

Kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, bo obveznost plačila prvič nastala po preteku enega leta od odjave vozila in nato vsako leto na datum odjave. Dajatev bodo morali lastniki plačevati deset let od zadnje odjave vozila. Če se vozilo v tem času znova registrira, začne ta rok znova teči ob naslednji odjavi vozila.

Nova dajatev bo pričela veljati 1. aprila 2019, plačati pa jo bodo morali lastniki vozil, ki so od 1. aprila letos odjavili vozilo in bodo lastniki takega odjavljenega vozila več kot eno leto. Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji.

Dajatve za odjavljeno vozilo pa ne bodo plačevali lastniki vozil s statusom starodobnega vozila in lastniki odjavljenih vozil, ki bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali ga znova registrirali, pišejo na zurnal24.

Dajatve tudi ne bodo plačali, če bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno, dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja unije.

Priprave na novo dajatev usklajujejo Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor ter Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, ki lastnike odjavljenih vozil tudi pozivajo, da pravočasno ustrezno poskrbijo za odjavljeno vozilo in da v okviru evidence vozil ustrezno uredijo status vozila, da ne bodo prejeli plačilnega naloga za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2018 ob 14:21 saddsd4 gost

      Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje z znanjem, ki ponuja spletno delo doma. Sedaj si lahko zaslužite do 500 dolarjev na dan doma kmalu po nekaj urah dela v obrazu. Pridružite se nam in obišcite našo spletno stran za vec podrobnosti. obišcite ++++++...>>>>> www.Cash74.Com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.