https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zloraba položaja in pranje denarja ob prodaji znamke Tušmobil

30.11.2018 ob 18:00  

Zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja je bila v začetku novembra na Okrožno državno tožilstvo v Celju zoper tri fizične osebe podana kazenska ovadba. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za prenos blagovnih znamk nekdanjega Tušmobila.

Preiskovalci so v predkazenskem postopku ugotovili, da je lastnik celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe iz Celja z namenom, da bi sebi in svojemu družinskemu članu pridobil premoženjsko korist, naklepoma napeljal k storitvi kaznivega dejanja direktorja te družbe, da je izrabil svoj položaj.

Direktor naj bi na škodo te družbe in z namenom, da lastniku in njegovemu družinskemu članu pridobi veliko premoženjsko korist, po pooblaščencu podal zahtevek za prenos pravice imetnika blagovnih znamk na njiju, prenos blagovnih znamk pa je bil opravljen, ne da bi družba od fizičnih oseb prejela ustrezno plačilo za prenos, so ugotovili preiskovalci.

V nadaljevanju sta fizični osebi prodali blagovni znamki prek družbe iz Hongkonga, katere prikrita lastnika sta, gospodarski družbi v Luksemburg, za kar je družba iz Hongkonga prejela poslovni delež navedene sestrske družbe luksemburške družbe. "To sta storila z namenom, da s pranjem denarja zakrijeta ali poskusita zakriti njegov izvor in da se nadalje zakrijejo sledovi izvora ter onemogoči identifikacija imetnika tega premoženja," menijo v policiji.

Sporna prodaja znamke Tušmobil

Po informacijah portala Siol, naj bi šlo za Mirka Tuša, lastnika trgovske verige Tuš, njegovo soprogo Tanjo Tuš in enega od nekdanjih direktorjev družbe iz skupine Tuš. Nacionalni preiskovalni urad Mirku Tušu očita, da je skupaj s soprogo Tanjo Tuš pridobil 29 milijonov evrov premoženjske koristi pri prenosu blagovnih znamk Tušmobila izven dosega upnikov na podjetje v Hongkong, s čimer je zlorabil svoj položaj. Skupina Tuš naj bi bila po ugotovitvah policije s tem oškodovana za 19 milijonov evrov.

Mirko Tuš je leta 2014 mobilnega operaterja za 110 milijonov evrov prodal Telemachu. Banke, ki so prejele večino kupnine, so pozneje izvedele, da se je Mirko Tuš s Telemachom vzporedno dogovoril tudi za prodajo Tušmobilove blagovne znamke po ceni 29 milijonov evrov, ta pa je bila na njihovo začudenje v lasti zakoncev Mirka in Tanje Tuš.

Posel je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga. Preiskava NPU je pokazala, da je podjetje v prikriti lasti zakoncev Tuš.

Sporna tudi prodaja Engrotuša

Kriminalisti preiskujejo tudi sporno prodajo blagovnih znamk Engrotuša. Banke upnice že dlje časa prodajajo svoje terjatve do skupine Tuš, njihov kupec pa bi z njihovo pretvorbo v kapital postal novi lastnik tretje največje trgovske verige v državi.

A Mirko Tuš je z odtujitvijo blagovnih znamk Engrotuša v roke dobil vzvod, s katerim lahko novemu lastniku trgovin prepreči uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteva visoko nadomestilo oziroma odškodnino za njeno uporabo ali postavlja različne zahteve po solastniškem deležu ali za to, da ostane na položaju direktorja, še pišejo na portalu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.