https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski otroci med najbolj fizično aktivnimi na svetu

09.12.2018 ob 6:05  

Po ugotovitvah Mednarodne zveze za aktivne in zdrave otroke AHKGA so slovenski otroci po fizični aktivnosti med vodilnimi na svetu. Raziskava je vključevala 49 držav, od teh pa jih je kar 75 odstotkov prejelo negativno oceno.

Zveza je v nedavni raziskavi preučevala globalne trende fizične aktivnosti otrok v razvitih državah in državah v razvoju. V globalni primerjavi je sodelovalo 517 strokovnjakov. Ocenjevali pa so deset najpogostejših dejavnikov, povezanih s fizično aktivnostjo otrok in mladine, so zapisali na zurnal24.

Slovenski otroci po fizični aktivnosti v samem vrhu

Raziskava je pokazala, da ima Slovenija poleg Zimbabveja in Japonske najbolj fizično aktivne otroke na svetu. Vse tri države imajo zelo različne pristope k motiviranju otrok za gibanje. Vsem pa je skupno, da fizično aktivnost poganjajo kulturne norme. »Biti aktiven ni samo izbira, ampak je način življenja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. V sporočilu je zveza izpostavila pomemben vpliv športa na slovensko kulturo. »Prebivalci Slovenije pogosto gledajo na šport kot na učinkovito orodje za krepitev narodne identitete med državljani in ustvarjanje mednarodne identitete,« so še zapisali v poročilu.

Nizka fizična aktivnost otrok v večini preučevanih držav

Ugotovitve raziskave glede nizke stopnje fizične aktivnosti otrok in veliko časa, ki ga mladostniki preživijo v sedečem položaju, v ostalih državah so zaskrbljujoče. Izmed 49 držav, vključenih v raziskavo, jih je kar 75 odstotkov prejelo nizko oziroma nezadostno oceno.

Zveza AHKGA je v raziskavi ugotovila, da vedno večja urbanizacija in pretirano zanašanje na sodobne tehnologije ustvarjata zdravstveni problem, katerega je potrebno prepoznati kot globalno prednostno nalogo.

Trenutna generacija otrok se bo morala soočiti z različnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, povečana globalizacija in posledice hitrih tehnoloških sprememb. »Fizična aktivnost bo morala postati del njihovega življenja, če bodo želeli odrasti v zdrave in odporne odrasle, ki bodo zmožni preživeti in uspeti v spreminjajočem se svetu,« je ugotovitve raziskave komentiral predsednik zveze AHKGA Mark Tremblay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.12.2018 ob 10:26 zgodovina gost

      Te raziskave, ankete in podobne zadeve si vi nekam denite. Enkrat so najbolj aktivni, drugič so najbolj debeli, tretjič so... S takimi raziskavami odlično živijo samo skupine ljudi, ki te raziskave delajo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.