https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Brezstično plačevanje še naprej pridobiva na priljubljenosti

07.12.2018 ob 8:00  

Družba Mastercard je opravila raziskavo, ki kaže, da priljubljenost brezstičnega plačevanja in plačevanja prek mobilnega telefona v Sloveniji raste.


Raziskava Masterindex je vključevala Slovence, stare med 18 in 55 let, in je pokazala, da imamo Slovenci v povprečju do tri plačilne kartice. Okoli 80 odstotkov imetnikov vsaj ene kartice opravi vsaj en nakup s kartico na teden. Za spletne nakupe pa svoje kartice tedensko uporablja 12,5 odstotka Slovencev.

56 odstotkov vprašanih je s kartico pripravljenih plačati tudi zneske do pet evrov. Kartica je najpogostejša oblika plačila pri nakupih vsakodnevnih potrebščin in nakupih na bencinskih servisih, poroča Dnevnik.

Slovenci že sledimo trendom prehoda v brezgotovinsko družbo

Brezstično plačevanje enkrat tedensko uporablja 54 odstotkov Slovencev, od lanske zime pa se je ta odstotek povečal za dobrih 10 odstotkov. Tiste, ki tovrstnega plačevanja ne uporabljajo, najbolj skrbi varnost (31 odstotkov) ali pa jim ni še nihče ponudil te možnosti plačevanja (27 odstotkov). Uporabniki brezstičnega plačevanja verjamejo, da je to hitrejše (78 odstotkov) od drugih oblik plačila, bolj preprosto (75 odstotkov) in priročno (73 odstotkov).

Kot ocenjujejo pri Mastercardu, Slovenci tako že sledimo trendom prehoda v brezgotovinsko družbo, vendar še vedno pričakujemo krepitev varnosti, ki je po mnenju 54 odstotkov vprašanih pri plačevanju z brezstično kartico, izjemno pomembna.

Veča se tudi priljubljenost plačevanja prek mobilnega telefona

Čeprav 69 odstotkov vprašanih meni, da bo čez pet let najbolj priljubljeno plačevanje s plačilno kartico, raste delež takšnih, ki menijo, da bo takrat najpogostejši način plačila prek mobilnega telefona. Trenutno jih je takšnega mnenja 26 odstotkov, kar je 16 odstotkov več kot pozimi leta 2015.

55 odstotkov vprašanih bi bilo pripravljenih uporabljati aplikacijo za mobilno plačevanje, če bi to ponujala njihova banka izdajateljica plačilne kartice, ali prek aplikacije (13 odstotkov). Ob tem pa si želijo, da je taka mobilna aplikacija varna in enostavna, z merilcem stroškov in nadzorom porabe ter uporabniku prijazno izkušnjo.

S kartico pogosto plačujemo tudi v tujini

Na potovanje v tujino plačilno kartico vzame 88 odstotkov vprašanih. Kot glavne prednosti uporabe kartic v tujini so navedli široko sprejetost (79 odstotkov), dobro zaščito pred zlorabami (55 odstotkov), ugodno menjalno razmerje pri plačevanju (39 odstotkov), brezobrestna plačila (39 odstotkov) in ugodno menjalno razmerje pri dvigih gotovine (31 odstotkov).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.