https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Za usposabljanje na delovnem mestu več milijonov evrov

06.12.2018 ob 6:00  

Zavod za zaposlovanje je objavil novi javni povabili za usposabljanje predvidoma 2.260 dolgotrajno brezposelnih, starejših in brez izobrazbe ter 1.070 brezposelnih mladih na delovnih mestih pri delodajalcih iz vse Slovenije.

Programa Usposabljanje na delovnem mestu (UDM) in Usposabljanje na delovnem mestu za mlade (UDM – mladi) sodita med najuspešnejše programe aktivne politike zaposlovanja, saj rezultati kažejo, da se eno leto po zaključku usposabljanja zaposli več kot 70 odstotkov udeležencev.

V letu 2019 je za program UDM namenjenih 4,37 milijona evra, za UDM – mladi pa 2,22 milijona evra, pri čemer 80 odstotkov sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 odstotkov pa jih zagotavlja Republika Slovenija.

Vključeni si izboljšajo zaposlitvene možnosti, delodajalci kandidate preizkusijo in usposobijo

Brezposelni iz ciljnih skupin javnega povabila ob usposabljanju na delovnem mestu pridobijo nova konkretna znanja in izkušnje in si tako izboljšajo zaposlitvene možnosti. Delodajalci pa jih imajo priložnost spoznati in usposobiti za konkretno delo na delovnem mestu v svojem podjetju še pred sklenitvijo delovnega razmerja.

Usposabljanje brez delovnega razmerja

Usposabljanje na delovnem mestu lahko traja dva ali tri mesece. Praviloma poteka za polni delovni čas, največ pet dni v tednu, udeleženci pa so med usposabljanjem še naprej prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje. Za udeležbo na usposabljanju se mesečno izplačata dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz. Usposabljanje poteka pod vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Mentor pri posameznem delodajalcu pa lahko hkrati usposablja največ pet brezposelnih.

Delodajalcem se za izvedeno usposabljanje povrnejo upravičeni stroški

Za dvomesečno usposabljanje se delodajalcem povrne 370 evrov in za trimesečno usposabljanje 493 evrov za udeleženca. Delodajalcem iz določenih sektorjev, opredeljenih v javnem povabilu, se povrne tudi dejanski strošek zdravniškega pregleda udeleženca.

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo. Ponudbe za usposabljanje lahko oddajo elektronsko na portalu za delodajalce, od 7. decembra 2018 do razdelitve sredstev oziroma najkasneje do 31. maja 2019.

Program Usposabljanja na delovnem mestu

V UDM se lahko vključijo brezposelni, starejši od 50 let, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih najmanj 3 mesece, brezposelni v starosti 30 let in več, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih najmanj 12 mesecev ali pa imajo končano največ osnovnošolsko izobrazbo in so prijavljeni v evidenci brezposelnih najmanj 3 mesece in tudi tisti, ki se vključujejo na trg dela po zaključenem programu socialne aktivacije oziroma so v določenem obdobju v večjem delu zastopani v evidenci brezposelnih.

Program Usposabljanja na delovnem mestu za mlade

V UDM – mladi se lahko vključijo mlajši od 30 let, ki so najmanj 3 mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih. Mladi z delovnimi izkušnjami se usposabljajo 2 meseca, tisti brez delovnih izkušenj pa 2 ali 3 mesece.

Več informacij najdete tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2018 ob 8:58 DEBELI FUKJENEC gost

      Super za delodajalce. Tri mesece brezplačna delovna sila in za nagrado dobijo še 493 evrov. Oni pa še kar naprej jočejo kako ubogi so in ne morejo dostojno plačati delavcev.

      26 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2018 ob 14:50 ferika gost

      Zaj, ko delodajalci dobijo denar za zaposlovanje, bodo rabili 50 letnika, prej ga niso, prokleta banda hudičeva. In nato ga bodo 3 mesece usposabljali, da se vrne tisti, ki je na bolniški, ta ki se usposablja pa ne bo več sposoben za delovno razmerje. Jebemti, če kjerkoli na svetu obstaja tako sranje z zaposlitvami, kot v Slovenistanu. Ti delodajalci naj raje zaposlujejo ljudi, ki vedo delati, so delali, niso bili na bolniškem in bodo čeprav so stari 50 let bolj koristni za delodajalca kot mladi, ki jim ni za delo, kot pijanci, kateri ne morejo delat, ker so v meglah in ženske, ki hodijo v firme prodajat zijala in razkazovat kolena.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.