https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Za praznična darila zapravljamo vedno več

12.12.2018 ob 19:30  

V predprazničnem času in še zlasti decembra potrošniki v Sloveniji porabimo v trgovinah več denarja kot v kateremkoli drugem mesecu, hkrati pa se povečuje količina prazničnih nakupov, kakor tudi spletna prodaja.

Na vrhu seznama daril decembra igrače, sladkarije, parfumi in peneče vino 

Kot ugotavljajo statistiki v najnovejši raziskavi med nakupljenimi izdelki, ki se znajdejo na vrhu seznama daril decembra, prevladujejo igrače, sladkarije, parfumi in peneče vino, seveda pa so ta čas leta v ospredju tudi voščilnice. Prodaja se je v lanskem decembru v primerjavi z letom pred tem povečala za 5,1 odstotka, v primerjavi z decembrom 2015 pa za 7,4 odstotka. Tako je bila rast decembrske prodaje v lanskem letu najvišja po letu 2005, poroča portal STA.

Najbolj se je povečala prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav

Prodaja je sicer narasla v vseh skupinah dejavnosti, najbolj ali za 18 odstotkov se je povečala prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav. Po drugi strani se je najmanj povečala prodaja oblačil in obutve in sicer za 0,8 odstotka, so sporočili s statističnega urada. Lanska decembrska prodaja je bila v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami za skoraj 52 odstotkov višja od povprečne mesečne prodaje v tem letu. Nadalje je bila v trgovinah z živili višja za 16,6 odstotka, v trgovinah s kozmetičnimi in medicinskimi izdelki za 14,7 odstotka ter v trgovinah z oblačili in obutvijo za 11,3 odstotka, navaja portal STA.

Povečuje se trend spletnega nakupovanja in preko pošte

Naslednji trend glede navad potrošnikov pri nakupovanju v prazničnem času je, da vse več ljudi nakupe opravi prek interneta. Lanskega decembra je bila tako prodaja blaga preko spleta in po pošti višja za 19,8 odstotka od povprečne mesečne prodaje v tem letu. V primerjavi s predlansko decembrsko prodajo pa se je povečala za 24 odstotkov, zaznavajo v statističnem uradu.

Uvozili za 44 milijonov evrov igrač in za 22 milijonov evrov čokolade

V obdobju prazničnih nakupov se je lani vrednostno najbolj povečal uvoz igrač. V zadnji tretjini leta smo v državo uvozili za 44 milijonov evrov igrač ali 39,2 odstotka letne vrednosti, za 22 milijonov čokolade in čokoladnih bombonov ali za 47 odstotkov letnega uvoza, za 11 milijonov evrov parfumov oz. za 42,3 odstotka letnega uvoza, za dober milijon evrov penečih vin ali za 43,4 odstotka letnega uvoza ter za skoraj pol milijona evrov čestitk in poštnih razglednic, kar predstavlja 62 odstotkov letnega uvoza, poroča STA.

Decembra največ izdatkov za hrano in pijačo v gostinskih obratih

December je obenem tudi najbolj družaben mesec v letu, kar se pozna na izdatkih za hrano in pijačo. V lanskem decembru so tako potrošniki za hrano in pijačo v gostinskih obratih porabili za nekaj več kot 11 odstotkov več denarja kot povprečno v celotnem letu. Poraba se je v primerjavi s predlanskim decembrom povečala za 9,2 odstotka.

Več razkošnejših nakupov v prednovoletnem času

Po podatkih statističnega urada si razkošnejše nakupe v prednovoletnem času lažje privoščimo zaradi izrednih izplačil, saj so plače za november praviloma višje zaradi višjih izrednih izplačil, torej 13. plače in božičnice, izplačanih s plačo v decembru.

V lanskem letu je povprečno izredno izplačilo za november znašalo 660,39 evra bruto in je bilo za 11 odstotkov višje kot za november 2016. Božičnico ali 13. plačo v obliki izrednega izplačila za november lani pa je prejelo 21,3 odstotka vseh zaposlenih, kar je bilo za tri odstotke več kot za predlanski november.

Statistični urad zaključuje z ugotovitvijo, da kljub temu, da v decembru porabimo občutno več denarja, pa smo v primerjavi z drugimi evropskimi državami pri nakupih bolj preudarni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.12.2018 ob 9:57 77 gost

      Jaz sem navadni smrtnik,ki mi je politika in delodajalci vzela delo in dostojno življenje in nimam denarja za preživet ne da bi še brezvezna darila kupoval moj darilo je da človeku povem besedo ,zdravje ti želim in to iz srca ne pa iz zavisti ali sovraštva.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.12.2018 ob 14:35 gost

      6=Naredil sem dober denar (200 € do 400 € / hr) na spletu iz mojega prenosnika. Prejšnji mesec sem dobil ček skoraj 30k, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni treba iti v pisarno, svoje spletno delo na domu. Na tej točki je ta delovna priložnost za vas.Če ste zainteresirani.zamočite, da ga posnamete na spremljajoči strani .... Preprosto pojdite na spodnjo stran in začnite sv0je delo .... ..... >>>>>> http://www.Internet43.Com

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.