https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vse več študentov se spopada s finančnimi težavami

Rakičan, 24.12.2018 ob 6:00  

Socialne in ekonomske razmere so pripeljale do tega, da je za marsikoga študij postal "ovira". To je že šesta mednarodna raziskava Evroštudent, v kateri so sodelovali tudi slovenski študentje. Podrobneje so raziskali študentsko delo, stanovanjsko problematiko in mednarodne izmenjave. Rezultati so zelo šokantni. 



Med letoma 2016 in 2018 je v raziskavi sodelovalo 300.000 udeležencev iz 28 evropskih držav. Pri tem RTV Slovenija navaja, da so dobili dober vpogled v socialne značilnosti študentske populacije. Po besedah Kristine Hauschildt z nemškega centra za visokošolsko izobraževanje, so v raziskavi zajeli več vidikov študentskega življenja in podrobneje raziskali študentsko delo, stanovanjsko problematiko in mednarodne izmenjave študentov. Rezultati naj bi po mnenju ministra Pikala zelo problematični saj "ni vseeno, da dve petini študentov v Sloveniji meni, da zdravstvena oskrba v času študija ni zadostna. Pikalo za RTV Slovenija dodaja, da tudi "ni vseeno, da morajo študenti delati, da lahko študirajo in preživijo".

 

 

Povprečna starost študentov v Sloveniji 24 let, medtem ko je na Finskem, Islandiji in Švedskem študenti stari tudi več kot 30. let. RTV Slovenija poroča, da imajo mlajše študente od Slovenije le Albanija, Francija, Gruzija, Srbija in Slovaška. Zanimivo je, da se študija v Sloveniji še vedno loti več žensk kot moških. Tudi v drugih državah ženske predstavljajo večino študentov a Slovenija po deležu žensk močno izstopa. Moški so nadpovprečno zastopani le na področjih informacijsko-komunikacijske tehnologije in tehnike, proizvodnje ter gradbeništva. 

 

Več kot 60 odstotkov slovenskih študentov iz finančno šibkih družin. Iz finančno dobro stoječih družin izhaja le petina slovenskih študentov. V stiski so se znašli tudi tisti, ki prejemajo štipendije (41 odstotkov). Alenka Gril s Pedagoškega inštituta je za RTV Slovenija povedala, da so štipendije pri nas občutno prenizke.  Ne čudi, da kar 48 odstotkov študentov živi pri starših ali sorodnikih. Ob študijo dela kar 36 odstotkov študentske populacije v Sloveniji. Osem odstotkov študentov pa opravlja študentsko delo, ker vzdržuje svoje otroke, starše ali partnerje. Pomoč družine je za študente torej dobrodošla. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.