https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pred nami najkrajši dan in najdaljša noč

21.12.2018 ob 13:00  

Danes se je začela koledarska zima. Če smo popolnoma natančni, se bo začela pozno zvečer. Ob 23.23 se bo zgodil sončev obrat ali zimski solsticij, ko je sonce najniže. Koledarska zima traja od 21. decembra do 21. marca.


Zimski solsticij ali zimski Sončev obrat

V starem ljudskem izročilu je bil zimski solsticij dan za praznovanje, saj je pomenil, da se bodo dnevi ponovno pričeli daljšati. Ponekod tradicijo praznovanja solsticija ohranjajo še danes.

Na Irskem se nekaj deset tisoč ljudi zbere na pokopališču Newgrange, ki je staro več kot 5000 let. Pokopališka komora je ob jutranjem vzhodu poravnana s Soncem. Pojav, ko sonce na solsticij prodre skozi strop komore in za nekaj minut osvetli njeno notranjost, privabi številne ljudi. 

Na Japonskem zimski solsticij praznujejo z vročimi sadnimi kopelmi, ki jih napolnijo z lokalnim sadjem (citrusom), imenovanim yuzu. Japonci verjamejo, da jih takšna kopel obvaruje pred prehladom.

Angleški Stonehenge velja za sončev popek sveta, saj je ob vzhodu na solsticij, Stonehenge popolnoma natančno poravnan s Soncem. Prisotni se zberejo na prazgodovinskem kraju, kjer med čakanjem na sončni vzhod plešejo, pojejo ali izvajajo jogo.

Kot zanimivost velja omeniti, da imajo v finskem Rovaniemiju ob zimskem solsticiju le dobri dve uri dnevne svetlobe.

Vreme na prvi zimski dan

Popoldne bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, megla se bo razkrojila. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7 °C. Sonce vzide ob 7:42 in zaide ob 16:19.

Obeti

Jutri bo delno jasno. Pihal bo zahodni ali jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v zatišnih legah okoli -3, najvišje dnevne od 5 do 12 °C.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah v notranjosti megla.

V ponedeljek bo dopoldne oblačno, prehodno bodo možne manjše krajevne padavine. Popoldne se bo oblačnost trgala. Sprva bo ponekod pihal jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v severnik.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2018 ob 22:43 Hell gost

      -- Si želiš najti žensko za eno noč? Obisk on http://www.3xDate.top

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.