https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Davčne in kapitalske spremembe v tem letu

03.01.2019 ob 6:00  

Letos se nam obeta nekaj sprememb na področju davkov in kapitala, o nekaterih spremembah pa se bo šele pogovarjalo. Spodaj vam predstavljamo nekaj aktualnih sprememb.

1. Oddajanje premoženja v najem

S tem letom se bo uporabljal nov obrazec napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Z uveljavitvijo novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1) fizičnim osebam o najemnih poslih ni več potrebno poročati geodetski upravi. Te bodo o najemnih pogodba, ki so bile sklenjene za vsaj 6 mesecev, poročale skupaj s podatki o dohodkih iz oddajanja premoženja v najem.

2. Nepremičnine

V letu 2019 pričakujemo sprejetje novega zakona o davku na nepremičnine. Ta naj bi se začel uporabljati leta 2020 in bi nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ), davek od premoženja in pristojbine za uporabo gozdnih cest.

V letu 2019 lahko ponekod pričakujemo višje zneske na položnicah za dajatve na nepremičnine.

3. Spletne aplikacije

Pri eDavkih lahko v letu 2019 pričakujemo dodatne poenostavitve za fizične osebe. Precej poenostavitev so na Fursu že uvedli, že zdaj lahko fizične osebe enostavno oddate več napovedi preko eDavkov.

4. Kapitalski dobički

V koalicijski pogodbi je zapisano, da bodo “osebne prihodke iz kapitala in rent vključili v osnovo za odmero dohodnine,” kar je med podjetniki sprožilo burne odzive, vendar pa bi višji davki najbolj prizadeli manjše vlagatelje in posameznike, ki niso tako davčno podkovani kot večji vlagatelji.


5. Davek na avtomobile

Obeta se novela zakona o davku na motorna vozila. Od januarja bi moral Furs davek na motorna vozila obračunavati po novem ciklu WLTP, ki prikazuje precej večje izpuste ogljikovega dioksida. To bi posledično pomenilo višjo obdavčitev avtomobilov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.