https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Znebite se prehlada z zeliščnimi čaji

15.01.2019 ob 12:01  

Imate prehlad? Preberite si, s katerimi zdravilnimi rastlinami si lahko pomagate in kako.


Kakšni so simptomi prehlada?

Prehlad se največkrat začne z nahodom (kapljanje iz nosu) ali bolečinami v grlu. Pogosto po nekaj dnevih nahodu sledi vnetje grla ali obratno vnetju grla sledi močan nahod. Velikokrat se infekcija razširi in povzroči tudi neprijeten in delno celo boleč kašelj. Kot znak velikega razmnoževanja virusov pa nastopi tudi vročina, pogosto šele tretji dan bolezni.

Zdravljenje simptomov prehlada z zdravilnimi rastlinami

Za zdravljenje vnetja grla in žrela se uporabljajo zelišča, ki blažijo bolečino in zavirajo vnetja. Uporabljajo se predvsem čaji za grgranje in izpiranje iz ozkolistnega trpotca, žajblja, sleza, slezenovca, ognjiča in kamilice. Pri zdravljenju nahoda pa si lahko pomagamo s kamilico, materino dušico, poprovo meto, lipo ali bezgom.

Za uspešno zdravljenje kašlja je potrebno najprej vedeti, kakšen kašelj imamo. Kašelj se namreč najprej pojavi kot suh dražeč kašelj brez izločka, ki traja dva do tri dni. Potem pa preide v sluzast, tako imenovan produktiven kašelj, kjer so prisotni izločki.

Za lajšanje dražečega kašlja se uporabljajo ozkolistni trpotec, slez, slezenovec in velecvetni lučnik. Za zdravljenje produktivnega kašlja pa so primerni materina dušica, komarček in sladki koren.

Nekatere zdravilne rastline in njihovi čajni pripravki

Listi ozkolistnega trpotca se uporabljajo pri vnetjih grla in žrela ter pri dražečem kašlju. Vsebujejo snovi, ki zaščitijo sluznico in tako zmanjšajo težave pri požiranju ter blažijo hripavost. Izvleček iz listov pripravljamo s hladno vodo, tako da damo 2 čajni žlički listov v 1 skodelico hladne vode in pustimo stati 1 do 2 uri, nato precedimo in rahlo segrejemo. Čaj pri vnetem grlu večkrat na dan grgramo ali pijemo, preden pa ga pogoltnemo pa ga čim dlje obdržimo v ustih. Za blaženje suhega kašlja pa ga večkrat na dan grgramo ali pijemo v manjših odmerkih.

Žajbelj se uporablja pri vnetem grlu, ker deluje protivnetno in pospešuje celjenje ran. Njegove liste uporabljamo v obliki čajnega poparka za zunanjo uporabo (ne požiramo). 2 čajni žlički žajbljevih listov prelijemo z 1 skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo 5 do 10 minut ter precedimo. S pripravkom večkrat na dan grgramo ali izpiramo.

Tudi slez se uporablja pri vnetem grlu in pri kašlju. Za zdravljenje vnetja se lahko uporabljajo korenine ali listi sleza, proti kašlju pa je učinkovit le čaj iz korenin. Izvleček se pripravlja s hladno vodo, tako, da damo 1 jedilno žlico narezane korenine sleza ali listov v 1 skodelico hladne vode, pustimo stati 2 uri in občasno premešamo. Pripravek nato precedimo, na kratko segrejemo in ob vnetju grgramo ali izpiramo s sveže pripravljenim izvlečkom ali pa pijemo malo sladkanega. Pri kašlju pa pijemo po 1 skodelico počasi in v požirkih 3 do 4-krat na dan.

Kamilica vsebuje eterična olja, ki zavirajo vnetje, zato se tudi čaj iz cvetov kamilice uporablja za zdravljenje vnetja grla in žrela. Čaj si pripravimo, tako da 1 jedilno žlico kamiličnih cvetov prelijemo z 1 skodelico vrele vode in pokrito pustimo stati od 5 do 10 minut preden ga precedimo. S čajem večkrat na dan grgramo ali izpiramo.

Cvetove kamilice lahko uporabimo tudi za pripravo čaja, ki pomaga pri nahodu, in sicer skupaj z zeljo materine dušice. Za pripravo potrebujemo 3 čajne žličke kamiličnih cvetov in 1 čajno žličko zeli materine dušice, ki jih prelijemo s pol litra vrele vode. Pripravek pustimo stati pokrit 5 do 10 minut, nato pa ga precedimo. Dnevno spijemo več skodelic.

Materina dušica je še posebej koristna, ker vsebuje snovi, ki zelo močno zavirajo vnetje in klice. Poleg tega pospešuje izločanje sluzi, tako da lahko nosni sekret odteče in je nos hitro spet prost. Pospešeno izločanje sluzi pa pomaga tudi pri sluzastem kašlju. Zato ta namen lahko pripravimo čaj iz materine dušice: 2 čajni žlički drobno narezane zeli materine dušice prelijemo z 1 skodelico vrele vode, pustimo pokrito 5 do 10 minut ter precedimo. 1 skodelico spijemo večkrat na dan.

Poprova meta vsebuje eterična olja, ki povzročijo, da nosna sluznica ni več otečena. Iz njenih listov si zato lahko ob nahodu pripravimo čaj: 2 slabi žlici listov poprove mete prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo pokrito stati 5 do 10 minut, nato precedimo. Spijemo več skodelic čaja na dan.

Lipovo cvetje in bezgovo cvetje pri nahodu pomagata s povečanjem izločanja potu. Lipovo cvetje naj bi tudi povečalo splošno odpornost telesa. Za pripravo lipovega čaja potrebujemo 2 čajni žlički lipovih cvetov, ki jih prelijemo s pol litra vrele vode. Pripravek pustimo stati 10 minut, nato precedimo in pijemo čimbolj vroče, večkrat na dan. Za pripravo čaja iz bezga, ki olajša tudi izkašljevanje, potrebujemo 2 žlički bezgovih cvetov, ki jih prelijemo z 1 skodelico vrele vode. Pripravek pustimo 5 minut, nato precedimo in pijemo čimbolj vroče, večkrat dnevno.

Če doma nimate zdravilnih rastlin, je razne pripravke iz večine navedenih rastlin in tudi drugih mogoče dobiti v lekarni. Ob samozdravljenju pa je pomembno omeniti tudi to, da je potreben obisk zdravnika, če se simptomi v nekaj dneh ne začnejo izboljševati.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2019 ob 17:24 janko gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.