https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kajenje se da opustiti z elektronskimi cigaretami

31.05.2019 ob 12:00  

31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom Brez tobaka za zdravje pljuč. Kajenje tobaka spada med glavne dejavnike za razvoj različnih bolezni in vzrok številnih prezgodnjih smrti. V svetu je prepoznano kot velik javnozdravstveni problem, ki se ga države lotevajo na različne manj in bolj rigorozne načine, vedno bolj pa ga naslavlja tudi tobačna industrija.


Tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti

V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem tobaka, umre 3.600 ljudi. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je to več ljudi, kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in aidsa skupaj. Tobak je zato v Sloveniji med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti. Največ strupenih in zdravju škodljivih snovi nastane pri izgorevanju tobaka, saj tobačni dim vsebuje več kot 7.000 strupenih, rakotvornih, dražilnih in drugih sestavin v obliki plinov ali delcev.

Opustitev kajenja je možna s številnimi odobrenimi pripomočki

Na NIJZ poudarjajo, da je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje prednosti pa prinese opustitev pred 40. letom. Kadilci imajo pri tem na voljo različne možnosti in pripomočke, med katere spadajo nikotinska nadomestna terapija v obliki žvečilnih gumijev, obližev in inhalatorjev, pa tudi zdravila, ki jih lahko zdravnik predpiše na recept.

Ti pripomočki pa ne ohranjajo obreda kajenja, ki je skoraj tako pomemben kot sam nikotin, zato vedno več nikotinskih odvisnikov posega po elektronski cigareti. Mnogim od teh je po dolgoletnem kajenju klasičnih cigaret kajenje uspelo opustiti oziroma zmanjšati prav z njihovo pomočjo.

Posebna raziskava Eurobarometer iz leta 2014 je pokazala, da je 10 % kadilcev v EU že poskusilo prenehati s pomočjo e-cigaret; 67 % teh je povedalo, da so začeli e-cigarete uporabljati zato, da bi zmanjšali porabo tobaka ali prenehali kaditi, e-cigarete pa so pomagale opustiti kajenje 14 % vprašanih. Tisti, ki so prešli na kajenje e-cigaret, poročajo o zdravstvenem izboljšanju, na primer o lažjem dihanju, izboljšanju vonja in okusa, povrnitvi apetita in manj nadležnega kašlja.

Elektronska cigareta lahko pomaga pri opuščanju kajenja

E-cigareta je elektronska naprava, ki s pomočjo baterije segreva posebno tekočino oziroma polnilo in jo spremeni v paro, ki jo uporabnik vdihuje. V ponudbi so tako tekočine z nikotinom kot tiste brez. E-cigarete so zasnovane in izdelane na različne načine, tako da gre za skupino zelo raznolikih izdelkov, njihova skupna značilnost pa je ta, da ne vsebujejo tobaka.

Veliki zagovorniki e-cigaret kot bistveno manj škodljive alternative klasičnim cigaretam so v Veliki Britaniji. Britanski parlamentarni odbor za znanost in tehnologijo v svojem poročilu o elektronskih cigaretah iz avgusta 2018 navaja, da so te zaradi odsotnosti tobaka ter katrana in ogljikovega monoksida, ki predstavljajo najnevarnejše komponente cigaret, za 95 % manj škodljive od klasičnih cigaret.

Pozive, da bi se e-cigarete začele uporabljati kot sredstvo za opuščanje kajenja, je podprla tudi Angleška agencija za javno zdravje. Da lahko elektronske cigarete pripomorejo k zmanjšanju ali opuščanju uporabe tobaka, se strinja tudi francoski Visoki svet za javno zdravje (HCSP).

Kljub številnim študijam, ki potrjujejo manjšo škodljivost elektronskih cigaret v primerjavi s klasičnimi, pa za zdaj marsikje v medicini in tržni regulativi do njih vlada hud odpor. Svoje stališče utemeljujejo s tem, da so e-cigarete na trgu prekratek čas, zaradi česar posledice njihove dolgoročne uporabe še niso raziskane. Zdravstveni delavci, zakonodajalci in protikadilski aktivisti prav tako opozarjajo, da bi zaradi neustreznega promoviranja e-cigaret lahko prišlo do normalizacije in razširitve kajenja predvsem med mladimi in mladimi odraslimi, česar pa raziskave iz tujine ne potrjujejo.

Kakšno je stanje na področju e-cigaret v Sloveniji?

Po podatkih NIJZ iz leta 2016 v Sloveniji e-cigarete uporablja manj kot odstotek prebivalcev, starih od 25 do 74 let (okrog 11.000 oseb). Manjšo razširjenost njihove rabe gre pripisat tudi temu, da na slovenskem trgu še ni prisoten večji ponudnik teh izdelkov. Obstaja sicer nekaj lokalnih podjetij, specializiranih za distribucijo e-cigaret, njenih sestavnih delov in tekočin, a potrošniki izdelke pogosto kupujejo v tujini.

Sicer pa v Sloveniji regulacijo e-cigaret pokriva Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki zanje uveljavlja iste določbe kot za tobačne izdelke (prepoved uporabe povsod, kjer je prepovedano kajenje, popolna prepoved oglaševanja, promocije in sponzorstev, prepoved prodaje mladoletnim, obdavčitev idr.), kljub temu da dejansko ne vsebujejo tobaka.

Regulacija e-cigaret je seveda potrebna, s čimer se strinjajo tudi njihovi zagovorniki. Z vidika javnega zdravja in zdravja posameznika pa bilo vseeno potrebno ozaveščati kadilce in jim pojasniti, da e-cigarete predstavljajo precej manj škodljivo alternativo, ki jim lahko pomaga tudi pri opustitvi kajenja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2019 ob 14:05 DF gost

      Velika laz. Samo reklama za te cigarete kot za razne oblize in podobne stvari, ki nic ne pomagajo. Mocna volja in problem in vecne tezave resene.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 21:07 Yeap gost

        Najhujša pri ljudeh je nerazgledanost.Problem pri tobaku ni tobak sam ampak katran,jaz kadim vape že kar nekaj časa in ni nobenega problema.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2019 ob 0:12 Lissa gost

      Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.06.2019 ob 12:03 Ne laži gost

      Bejžte no kakšne lektronske cigarete. Či nemaš v glavi poštijmano je brez veze. Ges san pred 27 lejti pravo od vutro dale več ne kadin, evo ne kadin. Pa san kado rejdno včasik 2 škatli na den.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.