https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Narava nam spet pripravlja čudovito predstavo

20.01.2019 ob 19:00  

V ponedeljek, 21. januarja bo iz zahodne Evrope, Skandinavije, zahodne Afrike in obeh Amerik viden popolni Lunin mrk.


Popolni Lunin mrk ali krvavo luno, kot so jo poimenovali zaradi rdečkaste barve bomo lahko začeli opazovati ob 4. uri in 33,9 minute, ko se bo pričela delna faza in bo Luna začela lesti v Zemljino senco. Dobro uro kasneje (natančneje ob 5. uri in 41,3 minute) se bo začela popolna faza mrka, ki bo trajala eno uro. Sredina mrka bo ob 6.13 uri, delni mrk pa se bo končal ob 7.50 uri, ko bo Luna že skoraj zašla.

Tak mrk smo si lahko ogledali lani poleti, tokrat nas pa čaka zimska verzija. Na naslednjo tako predstavo bomo morali čakati do 16. maja 2022.
Kako opazovati Lunin mrk?

Lunin mrk lahko opazujemo tudi iz urbanega okolja, priporočljivo pa je, da se odpravimo izven urbanega okolja, na kakšno višjo točko ali travnik. Opazovanje mrka ne škoduje očem, zato se bomo lahko naužili vsega kar nam narava pripravlja v ponedeljek. Opazovanje je lepše z daljnogledom ali močnejšimi optičnimi instrumenti. Mnoga astronomska društva bodo tudi organizirala javna opazovanja.

Ko se Luna potaplja v Zemljino senco, obsevajo njeno površje samo Sončevi žarki, ki jih je presejalo obrobje naše atmosfere in tako bodo naše oči razvajale čudovite barve, ki bodo vidne s prostim očesom, ko bomo videli vse od opečnato rdeče do vseh odtenkov bakrene, senca pa je včasih obrobljena z modrikasto ali turkizno svetlobo, ki pa je vidna z optičnim instrumentom ali na fotografijah.

Nas bo tokrat bolj "nosila Luna"?

Ker gre za popolni lunin mrk, je to najbolj močen in intenziven mrk.  Gre za zadnji mrk v ciklu, ki se je pričel leta 2017 in zato lahko pride do določenih zaključkov, katere smo začeli v začetku leta 2017.  Pojavijo se lahko stare težave in z njimi preteklost. Mrk lahko prinese muhasto, nestabilno in nepredvidljivo energijo, zato se bomo lahko počutili raztresene, izčrpane in neuravnovešene.
Vendar pa moramo ostati kljub temu optimistični, v boljšo voljo bi nas lahko spravilo tudi opazovanje samega mrka, saj bi bilo škoda zamuditi takšno čudovito predstavo, ki nam jo pripravlja narava.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2019 ob 20:56 beda gost

      Narava nam spet pripravlja čudovito predstavo. Se popolnoma strinjam !!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.