https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Obeležujemo dan spomina na žrtve holokavsta

27.01.2019 ob 6:05  

Danes, 27. januarja, obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan je leta 1945 ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem. 

Sovjetske enote Rdeče armade so 27. januarja 1945, osvobodile eno izmed najhujših in največjih nacističnih taborišč smrti Auschwitz - Birkenau, ki leži pibližno 60 km zahodno od mesta Krakov. Po ocenah zgodovinarjev je v manj kot v petih letih bilo ubitih več kot 1,1 milijona ljudi. V obdobju 2. svetovne vojne je bilo milijone otrok, žensk in moških iz skoraj celoten okupirane Evope prepeljanih v delovna, koncentracijska in uničevalna taborišča, imenovana taborišča smrti, iz katerih so se rešili le redki. 

˝Ta dan je spomin o preteklosti, vendar pa gre tudi za zdajšnje in prihodnje izzive. Grožnja genocida še vedno ostaja. Je zadnji in najgrozljivejši izraz nestrpnosti, ksenofobije in rasizma – in cinične politike, ki skuša izkoristiti najtemnejše plati človeške narave. Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je opozorilo, da je treba v prihodnosti ukrepati odločno ob prvih znakih, ko se ozračje za genocid začenja šele razvijati,˝ je ob mednarodnem dnevu v spomin na žrtve holokavsta leta 2011 poudaril visoki komisar ZN za človekove pravice Navi Pillay, so zapisali na spletni strani revije Evropa. 

Največ žrtev holokavsta je bilo Judov, otrok, žensk, moških, med milijoni žrtev pa so bili tudi osebe številnih drugih evropskih narodov. Nemci, Japonci, Italijani in drugi fašisti pa niso pobijali samo Jude, še več žrtev so imeli Poljaki, Kitajci in Rusi. Na otokih in v Italiji so Italijani imeli taborišča za Slovence, Hrvate in Črnogorce. Najbolj grozna taborišča so imeli hrvaški ustaši za Srbe, pa tudi za nekaj tisoč Slovencev. Slovence pa so iztrebljali tudi Madžari. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2019 ob 9:42 DF gost

      Kdo ze je sodeloval z nacisti? Zdaj pa njihovi potomci z lazmi poskusajo spremeniti zgodovino! Carni vrag bos kaj napisal?

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2019 ob 10:22 gost

      Slovenske rase madžari.!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2019 ob 11:10 gost

      Avgusta 1908 je bila v Murski Soboti zgrajena večja sinagoga, načrt je naredil arhitekt Lipót Baumhorn, ki je načrtoval 25 sinagog in judovskih templjev; bila je porušena leta 1954 s strani lokalnih komunističnih oblasti. (Wikipedija)

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2019 ob 11:23 trebušček gost

        Kaksno vezo ima to z nemskimi taborisci trpljenja in smrti? Vedno znova se najdete nemski hlapci, ki ne priznate dokazane zgodovine in pozornost obracate na druge stvari. Tisto o sinagogi si pa preberi do konca, ne samo zacetek.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.01.2019 ob 12:18 ciganjscek gost

      Ne samo nekateri,tudi nekateri zahodni ( angleski in ameriski) osporavajo dejstvo da je Rdeca armada osvobodila AuschwitzPoskusajo dokazovati,da je RA odkrila taborisce in ne osvobodila.Slicujejo se na to,da je vecina taborisnikov na zloglasnem pohodu smri bila ze pred prihodom RA razmescena po drugih taboriscih.Filmski posnetki o osvoboditvi ausvitckega taborisca pa naj bili nastali mnogo kasneje,Talmud pravi,da kdo je resil eno clovesko zivljenje je resil clovestvo.Od kod na filmskih posnetkihizstradani taborisniki.in rdecearmejci.Golo hinavscina Zahoda.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.01.2019 ob 20:24 husar gost

      ge so pa Mađari meli taborišča smrti? zna mogauče što? ...pa kelko lidij so sopklali mađari pa jujvi pajdašje ?...je što kda mogauče odgovarjal za tau?? smao pijtan ka me zanijmle..fala

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.01.2019 ob 0:45 husar gost

      Jani-komunisti..pa klaje po vojni med vojno...mojoga dedeka so prisilno mobilizirali v mađarsko vojsko,tvoj se verjetno skrijval ali buo z jimi neven,nen sodo,en dedek moj pa je slujžo pod prislilo na soški fronti,da malo mir gratal so ga pa švabi palik v vojsko zvlekli,mou srečo ka je buo v operativi,ka je buo vezist...v prvoj vojni pa strelal na italjane,druge dedek ka mi pa buo pod prisilo mobiizirani v mađarskoj vojski je pa trpo ,buo konjenik,vozo municijo,se do krpatov,či znaš ge so krpati,nen ti se pijsal ka je vidi dožijvo,nej en nej druge zaj že žal pokojniva mojuva dedeka..da sta pa prišla dumau pa jiva je čakala pustošinja,se zropano tudi poklano...prinas nej bilo nej vaških straž,samo mađari ..in okej tij cilaš na se,okej tak ti poven kaš bole razmo..muva sva v vojsi,vojna je,za 5 lejt prijdeva dumau,doma mava mrtvo mati,očo sestre ..baratje nevejva ge so,in ti povejo sosidi ka ti je sosid medten ka te nej bilo se spokral,bujo familojo ker je lejko ka buo z mađarami pa švabami kolega..in prijdeš dumau..ka? tij bi ga kušno? jas nej ,ja bi ga zaklal kak prasca..komunizem je pa buo po vojni,deleč po pojni...ne mejšaj,čistke pa ka je bilo da so prišli "nešterni moški" žijvi z front domo,pa da so švabe bejžali pa mađari ,ka se je godilo njinin simpatizeron ka so 5 lejt živeli kak lordi,da so njujve ženke familije bile brez zaščite..nej na pamet dečko..malo se zamisli

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.