https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Na pomurski avtocesti zasegli pretihotapljene rake iz Ukrajine

05.02.2019 ob 12:00  

Uslužbenci Mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota so 29. januarja 2019 v okviru izvajanja nadzora na avtocesti A5 zaustavili kombinirano vozilo ukrajinskih registrskih oznak in v njem odkrili 68 rakov tujerodne vrste.


Po poročanju Finančne uprave RS (FURS) so uslužbenci v vozilu, ki je bilo natovorjeno z rabljenimi oblačili, prehrambnimi izdelki in PVC okni, med pregledom v eni od kartonskih škatel z rabljenimi oblačili našli tudi PVC posodo, v kateri so bili živi raki.

Ker so za prevoz in vnos živali iz tretjih držav predpisana ustrezna dovoljenja, voznik pa za najdene rake ni posedoval nobenih dokumentov, so mu uslužbenci FURS, rake zasegli. V PVC posodi je bilo 68 rakov.

Zaradi ugotavljanja vrstne pripadnosti so podatke o zasegu s fotografijami posredovali na Agencijo Republike Slovenije za okolje, ki je izdal mnenje, da gre za vrsto raka ozkoškarjevca (Astacus leptodactylus).

Ta vrsta raka sicer ni uvrščena med ogrožene in zavarovane živalske vrste (CITES), vendar je tujerodna živalska vrsta v Sloveniji in bi lahko ob izpustu v naravo prišlo do ogrožanja narave in kršenja zakonodaje s področja ohranjanja narave.

Foto: FURS

Uslužbenci FURS so o zasegu obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Območni urad Murska Sobota), kjer so rake prevzeli in jih odpeljali v neškodljivo uničenje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.