https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Jutrišnje stavke sindikatov Pošte Slovenije ne bo

18.02.2019 ob 16:20  

Iz sindikatov Pošte Slovenije so danes na novinarski konferenci sporočili, da jutrišnje stavke ne bo. Ob tem so predstavniki Pošte Slovenije in obeh reprezentativnih sindikatov podpisali dogovor.

Reprezentativna sindikata Pošte Slovenije Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije pri Pošti Slovenije ter Sindikat poštnih delavcev sta 6. februarja za jutri, 19. februarja, napovedala stavko.

Iz sindikatov so takrat sporočili, da so jih do skupne odločitve o napovedi stavke pripeljali »dolgoletno slabšanje razmer na Pošti Slovenije ter neposluh delodajalca in lastnika k ureditvi delovnih pogojev in razbremenitvi delavcev iz naslova zdravja in varstva pri delu.«

V petek je poslovodstvo Pošte Slovenije z obema reprezentativnima sindikatoma doseglo načelen dogovor o odprtih vprašanjih in sporočilo, da v primeru potrditve tega dogovora stavke ne bo. Sindikata pa sta o potrditvi omenjenega dogovora odločala šele danes. Po neuradnih informacijah naj bi s tem pritiskala na vodstvo pošte, da pošlje čistopis dogovora, ki so ga sindikatom obljubili že konec tedna.

Na današnji novinarski konferenci so sindikati predstavili rezultate pogajanj in zaveze delodajalca k izpolnitvi stavkovnih zahtev in ob tem potrdili, da jutri stavke ne bo. Potem so predstavniki Pošte Slovenije in Sindikat delavcev prometa in zvez pri ZSSS ter Sindikat poštnih delavcev po zaključnih usklajevanjih uspešno končali intenzivna pogajanja in podpisali dogovor za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja zaposlenih v Pošti Slovenije in invalidskem podjetju Pošte Slovenije (IPPS).

Foto: posta.si

Tekom pogajanj so se socialni partnerji uspeli uskladiti glede stavkovnih zahtev obeh sindikatov ter se v sklenjenem dogovoru zavezali k dodatnim zaposlitvam, povišani urni postavki za delo prek polnega delovnega časa, ponovni uvedbi uskladitve plač z rastjo življenjskih stroškov v določenem odstotku, povišanju povračil prevoznih stroškov, povišanju nekaterih dodatkov in regresa za letni dopust. Dogovor dodatno vsebuje zaveze glede sprejema ukrepov s področja varnosti in zdravja pri delu, revizijo izjave o varnosti z oceno tveganja, prenove pogodbe o uporabi dvokolesa za dostavo pošiljk ter izvedbo presoje sistema normiranja in ugotavljanja produktivnosti, kar bo zagotovilo izboljšanje pogojev dela ter dvig zadovoljstva zaposlenih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.