https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo dan civilne zaščite

01.03.2019 ob 11:30  

Danes obeležujemo svetovni dan civilne zaščite, ki je del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, namen dneva pa je v javnosti okrepiti zavest o ogroženosti in pomenu civilne zaščite.


Sistem civilne med drugim vključuje tudi prvo pomoč in prvo veterinarsko pomoč, tehnične reševalne enote, enote in službe za radiološko, kemijsko in biološko zaščito, enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, službe za vzdrževanje in uporabo zaklonišč in službe za podporo. Lokalne skupnosti pa organizirajo tudi gasilske enote v krajih, kjer ni ustrezne operativne enote gasilske organizacije. V civilno zaščito je v Sloveniji operativno vključenih okrog 33.000 ljudi navaja STA.

Dan civilne zaščite pa bodo izkoristili tudi za to, da se bodo posameznikom, predvsem prostovoljcem zahvalili za njihovo delo in trud, osrednja slovesnost ob tem pa bo potekala danes na Brdu pri Kranju. Poleg tega pa je dan namenjen tudi ozaveščanju o vlogi civilne zaščite pri varstvu pred nesrečami in pomenu preventive ter mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja.  Sistem civilne zaščite je sicer del širšega državnega sistema zaščite in reševanja, v katerem v operativnih sestavih deluje skupaj okrog 82.000 oseb, kar je približno štiri odstotke prebivalcev, celotno članstvo teh organizacij pa predstavlja več kot deset odstotkov prebivalstva, kaže statistika uprave za zaščito in reševanje.

Lani so v 13 regijskih centrih za obveščanje, ki po vsej državi delujejo v okviru uprave za zaščito in reševanje, v povprečju prejeli 1380 klicev na dan, skupaj pa skoraj 500.000 klicev. Približno petina je bila klicev nujne medicinske pomoči. Njihove službe so posredovale v 16.660 dogodkih in opravile skoraj 23.000 intervencij, v katere je bilo vključenih več kot 141.000 ljudi, še kažejo podatki uprave.
Resolucijo ob 1. marcu, svetovnem dnevu civilne zaščite, je sprejela Mednarodna organizacija civilne zaščite decembra 1990. Temu pa je sledila tudi slovenska vlada, ki je 1. marec za dan civilne zaščite v Sloveniji določila s sklepom.

Foto: sos112.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.