https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Program Svit uspešno deluje že 10 let

02.03.2019 ob 6:05  

Mesec marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ki izpostavlja pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni.


Vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem.

Program Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), uspešno deluje že 10 let. V tem času je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka.

Podatki kažejo, da so rezultati delovanja Programa Svit, ki je bil vzpostavljen v letu 2009, že vidni. »Učinki Programa Svit so po desetih letih že vidni na populacijski ravni, saj Register raka že od leta 2011 beleži upad novih primerov bolezni. V letu 2015 je bilo tako na ravni populacije odkritih skoraj 400 primerov raka na debelem črevesu in danki manj kot leta 2010. Pred vzpostavitvijo Programa Svit je bil rak debelega črevesa in danke drugi najpogosteje odkriti rak glede na lokacijo v telesu, v letu 2015 pa je padel na četrto mesto pri obeh spolih skupaj,« spodbudne rezultate navaja Tatjana Kofol Bric z NIJZ.

V letu 2018 je bilo v Program Svit povabljenih 309.000 prebivalcev, ki jim je Program Svit namenjen. Odzivnost vabljenih je bila v letu 2018 najvišja doslej in je znašala 64,6 %. S tem se približujejo dolgoročnemu cilju, ki je 70 % odzivnost v Program Svit. V vseh zdravstvenih regijah je bila odzivnost nad 61 % – najvišja odzivnost je bila v regijah Nova Gorica in Kranj, najnižja pa v regiji Koper.

Program Svit deluje od leta 2009 in je namenjen prebivalcem v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Cilj Programa Svit je pravočasno odkriti predrakave spremembe (adenome) in raka na debelem črevesu in danki. Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov.

Za varovanje svojega zdravja lahko vsak izmed nas stori veliko – z redno telesno dejavnostjo, z zdravim načinom prehranjevanja, izogibanjem kajenju in prekomerni uporabi alkohola ter z udeležbo v preventivnih zdravstvenih programih. Zato je sodelovanje v Programu Svit modra odločitev, ki vključenim posameznikom in s tem tudi njihovim bližnjim lahko reši življenje.

Več o Programu Svit najdete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.