https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenci imamo v primerjavi s povprečjem EU, manjše število zdravih let

31.05.2019 ob 6:00  

Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal Zdravstveni statistični letopis Slovenije za leto 2017. Podatki kažejo, da se je pričakovana življenjska doba približala evropskemu povprečju, medtem ko je število zdravih let slabše v primerjavi z EU.


Pričakovano trajanje življenja, ob rojstvu predstavlja povprečno število let življenja, ki ga novorojeni otrok lahko pričakuje. Kazalnik zdrava leta življenja ob rojstvu pa meri število let, za katera lahko oseba ob rojstvu pričakuje preživetje brez oviranosti pri običajnih aktivnostih.

Najvišjo pričakovano življenjsko dobo ob rojstvu v Evropi imajo Španci, ki v povprečju pričakajo 85 let, devet mesecev ter 18 dni. Po pisanju portala Svet 24 pa je pričakovana življenjska doba prebivalca EU leta 2016 znašala 80,78 leta.

Pričakovano trajanje življenja v Sloveniji se je v letu 2016 približalo povprečju EU. In sicer je bilo pričakovano trajanje življenja ob rojstvu v Sloveniji, tako kot v drugih evropskih državah, višje pri ženskah kot pri moških. V letu 2016 je bila pričakovana življenjska doba ob rojstvu 78,2 let pri moških in 84,2 let pri ženskah.

Kazalnik pričakovanih zdravih let življenja ob rojstvu pa kaže, da je stanje v Sloveniji slabše v primerjavi s stanjem v EU. Število pričakovanih zdravih let življenja ob rojstvu je sicer rahlo naraslo, a je pri moških znašalo 58,7 let, kar je 7,6 odstotka manj kot v EU, pri ženskah pa je bilo še nekoliko nižje, in sicer 57,9 let, kar je 9,8 odstotka manj kot v EU.

Največ Slovencev umre zaradi bolezni srca in ožilja ali zaradi raka

Vodilni vzroki za smrt prebivalcev Slovenije so še vedno bolezni srca in ožilja, kot so srčni infarkt, možganska kap, odpoved srca in drugo ter neoplazme, to je rak prebavil, prostate, dojke in pljuč. Te so bile v letu 2017 vzrok 70 odstotkov vseh smrti. Sledijo poškodbe, zastrupitve in drugi zunanji vzroki ter bolezni dihal in prebavil.

V letu 2017 je 1.535 prebivalcev umrlo zaradi posledic zunanjih vzrokov obolevnosti in smrti. Zaradi padcev je umrlo 680 prebivalcev, zaradi samomora 411 prebivalcev, zaradi transportnih nezgod 116 prebivalcev, zaradi napada 23 prebivalcev ter 305 prebivalcev zaradi ostalih zunanjih vzrokov smrti.

Zdravstveno stanje v Sloveniji se izboljšuje

Slovenija se je na lestvici zdravstvenega indeksa, ki ga je pred kratkim izdala tiskovna agencija Bloomberg uvrstila na 24. mesto. To pomeni, da smo od lanskega leta napredovali za tri mesta.

Ob izračunu indeksa so v Bloombergu upoštevali več dejavnikov, kot so pričakovana življenjska doba, pogostost kajenja, prekomerna telesna teža in pa tudi okoljske dejavnike, vključno z dostopom do čiste vode in sanitarij.

Ob tem tudi ugotavljajo, da se zdravstveno stanje prebivalcev izboljšuje predvsem v manjših državah, medtem ko se velike države s cvetočim gospodarstvom na lestvici uvrščajo vse nižje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2019 ob 8:46 77 gost

      Čisto enostavno,kriva je zakonodaja in politika.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2019 ob 8:54 balkankolo gost

      pa to našo polbalkansko komunistično vuko*ebino nemreš promerjati z zahodon, alo. Či se družišz Rusami pa srbami, ostaneš pač zaostale, čistak enostavno!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2019 ob 10:25 DF gost

      Ti se pa verjetno s kravami druzis glede na tvojo slovnico in vsebino komentarja.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2019 ob 10:30 gost

      Mislim, da je bolje dobro ziveti 70 let kot slabo 90 let. Ko pogledas te dementne starostnike od 85 let naprej - to ni zivljenje, to je trpljenje za njih, za sorodnike, za vse tiste, ki se poklicno ali kako drugace ukvarjajo z njimi. A farmacija, zdravstvo, ......... najvec sluzi na taksnih ljudeh. To so dejstva pa dajte tisoc minusov.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2019 ob 10:44 BOLJŠEVIK gost

      Slovenci imamo manjše število zdravih let kot drugi v EU Prekmurci smo pa še slabši od Slovencev in to zato ker imamo po zaslugi okoljevarstvenikov ptice, žabe, komarje, neokrnjeno Muro itd samo zdravja nimamo, vidite zdaj kak vas nategujejo okoljevarstveniki banda pokvarjena.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.05.2019 ob 11:56 aaa gost

      Vse je poezano s socialnim statusom lidij. V Prekmurji je standard nižiži, plače nižiše, brezposelnost, kar konkretno vpliva na prehranjevanje. Lidje kipuvlejo poceni hrano (keroj dostakrat niti nemreš praviti hrana), saj si kvalitetne nažalost nemrejo privoščiti. Tau je žalostna resnica.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2019 ob 14:01 DF gost

        Tudi v najbolj razvitih drzavah na svetu ljudje dobivajo demenco, raka, zilne bolezni, ...........

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.06.2019 ob 0:07 Lissa gost

      Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.