https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Predstavili knjigo "Stric Geza gre v Zaturce"

13.03.2019 ob 9:00  

Včeraj, 12. marca je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev knjige z naslovom Stric Geza gre v Zaturce/Geza bači dé v Zaturce, avtorja Štefana Kardoša.


Knjiga je izšla kot 21. zvezek knjižne zbirke Med Rabo in Muro, ki gradi duhovne mostove med porabskimi Slovenci in matično domovino, izdalo pa jo je Društvo za humanistična vprašanja ARGO v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem.

Knjigo sta predstavila urednik knjižne zbirke Med Rabo in Muro Franci Just ter avtor Štefan Kardoš. Obiskovalcem sta predstavila tudi njihovo potovanje v Zaturce, v kraj na severozahodu Ukrajine. Z njimi se je podal tudi stric Geza, katerega pripovedi in ponekod tudi dobesedni zapisi so v knjigi.

Kot je dejal avtor knjige, je bilo potovanje zaradi prisotnosti strica Geze še posebno doživetje, saj so z njegovim pripovedovanjem, poznavanjem zgodovine v povezavi z družinskimi zgodbami dobili širšo sliko in boljši uvid v čas prve svetovne vojne. V omenjenem kraju se je boril tudi avtorjev pradedek, dedek strica Geze, kar pa je bil tudi poglavitni razlog, da so se v tiste kraje sploh podali.

V času njihovega potovanja pa je že nastajal tudi film, katerega premiera bo 18. aprila v Gledališču Park in je posnet v prekmurščini.

V glasbenem programu sta nastopila Katarina Šebök in Jože Glažar.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.