https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Več kot 375.000 ljudi želi zaščititi evropske reke

14.03.2019 ob 16:00  

Po petih mesecih se je zaključil en največjih javnih posvetov Evropske komisije v zgodovini Evropske Unije. Tekom posveta je 375,386 evropskih državljanov komisijo pozvalo, da ohrani močne zakone za zaščito in obnovo evropskih rek, jezer in mokrišč.


Kampanja #ProtectWater je pod vodstvom nevladnih organizacij navdušila številne državljane po celi Evropi in širše, da se postavijo v bran evropskim rekam, jezerom in mokriščem ter zakonu, ki jih ščiti – Okvirna direktiva o vodah – medtem, ko Evropska komisija izvaja evalvacijo direktive, t.i. “fitness-check”.

Kampanjo #ProtectWater so oktobra 2018 skupaj začeli WWF, European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, European Rivers Network in Wetlands International, združeni v koalicijo Living Rivers Europe. Kampanja je državljanom omogočila jasno izražanje svojega nestrinjanja s predlaganimi spremembami zakonodaje tekom javnega posveta. Podprlo jo je več kot 130 nevladnih organizacij, med drugim tudi Greenpeace, BirdLife in Friends of the Earth.

Uradna analiza EU javnega posveta, ki se je končal 11. marca, se pričakuje jeseni 2019, končna odločitev o bodoči zakonodaji pa v prvi polovici leta 2020. Koalicija Living Rivers Europe bo natančno spremljala dogajanje, da ne pride do spremembe Okvirne direktive o vodah. Še naprej bo zahtevala, da države članice v celoti implementirajo direktivo in dosežejo dobro stanje voda najkasneje do leta 2027.

“Od Evropske komisije pričakujemo in zahtevamo, da ohrani cilje Okvirne direktive o vodah, da od članic zahteva popolno implementacijo in tako državljanom zagotovi kvalitetno prihodnost v zdravem okolju” zaključek javnega posveta komentira Leon Kebe iz WWF Adria. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.