https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomembnosti gozdov se moramo naučiti že v zgodnjem otroštvu

21.03.2019 ob 10:00  

Danes, 21. marca, obeležujemo mednarodni dan gozdov, letošnji dan gozdov pa je posvečen učenju z gozdom. Gozdovi v Sloveniji pokrivajo blizu 60 odstotkov površine, vendar so jih v zadnjih letih prizadeli žledolom in posledično namnožitev podlubnikov ter vetrolom.


Današnji dan je namenjen promociji gozdov in ozaveščanju o pomenu in nujnosti trajne rabe vseh vrst gozdov. Razumevanje gozdov je ključnega pomena za prihodnost. Spoznavanje in razumevanje gozdov v zgodnjem otroštvu je ključnega pomena za ohranjanje narave in naravnih virov za prihodnje generacije. Gozdovi nudijo in dolgoročno ohranjajo čist zrak, tla in vodo ter igrajo ključno vlogo pri reševanju največjih izzivov, s katerimi se soočamo danes – podnebnimi spremembami, odpravljanjem lakote in ustvarjanjem trajnostnih skupnosti. Otroci in odrasli smo vse manj povezani z naravo in vedno manj razumemo vlogo in pomen gozdov ter sonaravnega gospodarjenja z njimi za zdravo in trajnostno družbo, zato je ključnega pomena, da gozdove in njihove vloge spoznamo in se z njimi zbližamo že v zgodnjem otroštvu.

Zanimivi podatki za Slovenijo


58 % ozemlja Slovenije je bilo v 2017 pokritih z gozdom, ob koncu leta 2017 pa je imela Slovenija 0,6 ha gozdnatih površin/preb, kar je v primerjavi s sosednjimi državami največja gozdnata površina na prebivalca. Ob koncu leta 2017 je bila količina vseh lesnih zalog 358 mio. m3 ali 173 m3 na prebivalca Slovenije. V 2017 je v slovenskih gozdovih delalo nekaj več kot 7.000 redno zaposlenih in sezonskih delavcev. To je približno 20 % več kot v letih pred izrazito vremensko ujmo v 2014. Nekaj več kot 2 %je bilo med vsemi, ki so v 2016 končali srednješolsko izobraževanje, takih, ki so končali srednješolsko izobraževanje na področju gozdarstva in lesarstva. Manj kot 1 % pa je bilo v 2016 diplomantov terciarnega izobraževanja s področja gozdarstva in lesarstva med vsemi diplomanti terciarnega izobraževanja v Sloveniji v tem letu.

21. marec je za mednarodni dan gozdov leta 2012 razglasila generalna skupščina Združenih narodov (ZN). Tam poudarjajo, da je okoli 1,6 milijarde ljudi odvisnih od gozdov, ki sicer nudijo življenjski prostor več kot 80 odstotkov vrstam zemeljskih živali, rastlin in insektov. Kljub temu se na svetovni ravni nadaljuje krčenje gozdov, letno jih izgubimo 13 milijonov hektarjev, kar je po oceni ZN že alarmantna raven. Krčenje gozdov k skupnim emisijam toplogrednim plinom prispeva med 12 in 20 odstotki.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.