https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Že en kratek sprehod na teden zmanjša tveganje za smrt

31.03.2019 ob 13:00  

Študija na skoraj 90.000 ljudeh je pokazala, da je že kratek sprehod le enkrat ali dvakrat tedensko dovolj, da zmanjšamo tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta, kapi ali raka.


Študija, ki so jo objavili v publikaciji British Jorunal of Sports Medicine kaže, da je bilo tveganje za smrt iz kateregakoli izmed naštetih razlogov za 18 odstotkov manjše pri ljudeh, ki so se vsak teden eno uro sprehajali ali vrtnarili, kot pri tistih, ki se niso premaknili s kavča.

Dve uri in pol do pet ur zmerne fizične aktivnosti tedensko, ki po intervalih ni bila krajša od desetih minut, pa sta pomenili do 31 odstotkov nižje tveganje za smrt. Tisti, ki so vsak teden zmernemu gibanju posvetili najmanj 25 ur, pa so tveganje skoraj razpolovili, dodaja študija.

Po poročanju 24ur, so avtorji ob tem priznali, da vsak nima časa, da bi toliko časa posvetil gibanju. Zato so izpostavili »časovno učinkovitejše aktivnosti«, ki pospešijo bitje srca, kot so kolesarjenje, tek in tekmovalni športi.

Študijo je izvedla ekipa raziskovalcev pod vodstvom profesorja Bo Xija z oddelka za epidemiologijo na univerzi Shandong na severu Kitajske. V študiji so preučili podatke, ki so jih v okviru raziskav o nacionalnem zdravju med letoma 1997 in 2008 letno zbirali med 88.140 ljudmi v ZDA. Podatke o gibanju so nato primerjali s podatki o smrtih v letu 2011.

Raziskovalci so sicer posvarili, da iz takšne, opazovalne študije ni mogoče potegniti trdnih zaključkov, pri čemer so kot šibko točko navedli tudi dejstvo, da so ljudje o svojih gibalnih navadah poročali sami. A obenem so menili, da že dejstvo, da je študija zajela tako veliko število ljudi, nadomešča njene metodološke pomanjkljivosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2019 ob 11:27 DF gost

      U KOJU P.M. MORATE NA SLIKAH KAZATI MLAD PAR S PSOM??????? K MLADEMU PARU SPADA OTROK IN NE PES!!!!!!!!!!!!!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.