https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Projekt GloBus na Filipinih povezal mlade in mladinske delavce iz treh celin

25.02.2019 ob 0:00  

Projektna skupina GloBus, ki jo sestavljajo mladinske organizacije iz Slovenije, Brazilije, Filipinov, Maldivov, Vietnama in Singapurja, se je sestala na svojem četrtem srečanju, ki se je odvijalo na polotoku Bataan na Filipinih.


Po srečanjih v Singapurju, Sloveniji in Vietnamu, se je karavana projekta GloBus, katerega vodilni partner je Društvo Zoja, sofinanciran pa je v okviru programov Erasmus+, sestala na Filipinih. Po uvodnih usklajevalnih sestankih, ki so jih izvedli v Manili, so se udeleženci (mladi in mladinski delavci) projekta GloBus preselili na polotok Bataan, kjer so se v zasledovanju projektnih ciljev srečali s predstavniki lokalnih oblasti in odločevalci politk, med drugim županom mesta Orani Erfenom Bondjongu Pascualu ml. in guvernerjem Bataana Albertom S. Garcio. Na srečanjih so se seznanili, s katerimi težavami se soočajo v skupnostih, kako jih rešujejo, ter se dotaknili reševanja problematik mladih. Posebno pozornost so posvetili spodbujanju podjetništva med mladimi.

Spoznali so projekt Bunker (Bataan Government Center and Business Hub) – prostor in novonastajajočo zgradbo, kjer bo vzpostavljen sistem t.i. »one shop stop«, ki zelo poenostavlja postopke  za podjetnike, ki se šele podajajo na podjetno pot oz., ki nadgrajujejo svoja podjetja.

Udeleženci projekta so se sestali s člani in predsestvom organizacije JCI Bataan, ki se je aktivno vključila v soorganizacijo srečanj in drugih aktivnosti projekta GloBus.

V enotedenskem bivanju so bile izvedene številne aktivnosti, med drugim srečanja z uspešnimi mladimi podjetniki v regiji: BothKeeper (spletno računovodstvo) in Amandas. Mladi podjetnik Budha je predstavil svojo poslovno idejo, in sicer pridelavo lokalne hrane, pripravo ter dostavo solat in verigo restavracij.

Na univerzi Letran (Colegio de San Juan de Letran), kjer je poslovni angel Matjaž Krč v okviru projekta izvajal podjetniške delavnice namenjene lokalni mladini in novim udeležencem projekta Globus, so se sestali z dekanom, vodja pojekta GloBus Miran Kojc je zbranim predstavil projekt in program Erasmus+, dr. Mariyam Shakeela, vodja partnerske organizacije iz Maldivov pa je izvedla motivacijsko delavnico. Hkrati je bil na univerzi izveden medkulturni dogodek, kjer so se udeleženci spoznali s filipinsko kulturo, z domačimi izdelki so se predstavili lokalni proizvajalci, hkrati pa so se vsi sodelujoče partnerske organizacije predstavile s svojimi lokalnimi izdelki. Del filipinske kulturne dediščine so spoznali v muzeju na prostem Las casas Filipinas de Acuzar, v pripravi lokalne kulinarike pa so se preizkusili v Morongu.

Del aktivnosti je bil posvečen krepitvi kapacitet organizacij, iskanju ustreznih razpisov ter razvijanju projektnih idej. Partnerji so z združenimi močmi pričeli razvijati projektno vlogo sodelovanja med Maldivi in Slovenijo. Ideja vključuje tematike, kot so »waste management« (zero waste, zero plastic), samooskrbni resort (»eco farming«), energetsko učinkovitost (vzorčno energetsko sobo) in »coral farming«.

Tekom postanka na Bataanu so obiskali tudi laboratorij 3D printanja, ki deluje v sklopu College of Information and Communications Technology, kjer so spoznali možnosti, ki jih ponuja inovativna tehnologija.

Projektno srečanje se je zaključilo v Manili z izvedeno evalvacijo in usklajevanjem podrobnosti za prihodnji postanek projekta GloBus, ki se bo aprila 2019 odvijal na Maldivih.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.