https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Mladi vzpodbujali k večji strpnosti in enakosti

24.10.2018 ob 8:00  

Tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah širom Evrope opažamo, da je sovražni govor postal vsakdanji del javnih razprav. Prisoten je tako v tradicionalnih medijih, kot na družbenih omrežjih, tudi sicer na spletu in v vsakdanjem pogovoru, na plakatih, protestih, praktično na vsakem koraku.

Zadnje čase je izrazito uperjen proti beguncem, saj na vsakem koraku slišimo besede neodobravanja ob njihovi prisotnosti v Evropi. Širita se nestrpnost, ksenofobija in ne sprejemanje drugačnosti. Niso pa le begunci tisti, ki v sodobni družbi čutijo učinke sovražnega govora. V naši družbi je sovražni govor uperjen tudi proti Romom, tujim narodnostim in rasam, homoseksualcem, ženskam ter drugim skupinam in posameznikom.

Osebno se nas je zelo dotaknil primer sovražnega govora v sosednji Avstriji, kjer so se pred meseci pojavili plakati s podobo Kekca, t.i. simbola slovenstva, ki prikazuje Slovence kot nevarnost avstrijskim delovnim mestom, kulturi in sociali. Toliko bolj smo ga občutili zato, ker si veliko naših bližnjih in tudi člani naše org. kruh služi v Avstriji, s čimer so bili tudi sami osebno napadeni in so neposredno občutili izrazito obliko sovražnega govora.

Podobna diskriminacija se dogaja tudi drugje. Aktivni mladi, ki si tako v naši kot tudi partnerskih organizacijah prizadevamo za več sprejetosti do drugačnih in za več tolerance ter si prizadevamo za zmanjšanje sovražnega govora, smo se povezali v projektu Lets stand up for tolarance,s katerim smo želeli med mladimi v domačem okolju in na mednarodnem nivoju širiti strpnost.

Kljub temu, da so v medijih prisotni pozivi k strpnosti, se zavedamo, da je na tem področju potrebno narediti še veliko. Ker so mediji in splet v veliki meri orodja, prek katerih se najhitreje širi sovražni govor, smo v projektu pomemben del aktivnosti posvetili spoznavanju delovanja medijev in kritičnemu presojanju medijskih vsebin.

S projektom smo si prizadevali med nami mladimi širiti strpnost, vzbuditi zavedanje, da nam vsem pripadajo enake člov. pravice, se naučiti prepoznavati sovražni govor in sovrstnikom ter drugim privzgojiti kritični pogled do objav v medijih in na spletu.

V projektu so sodelovali mladi iz Slovenije, Poljske, Romunije, Grčije in Portugalske. Skupaj so preživeli 9 nepozabnih dni (28. 09 - 06. 10. 2018) v Murski Soboti in so z njihovo kampanjo ob koncu projekta pozivali mlade k strpnosti in sprejemanju vseh kot enakih ter enakovrednih.

Projekt je bil v celoti financiran s strani Evropske Unije in slovenske nacionalne agencije MOVIT, ki dodeljuje finančna sredstva izbranim organizacijam, ki so se skupaj z mladimi prijavili na razpis.

Več o mladinskih izmenjavah na povezavi: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/individuals/young-people/youth-exchanges_sl
Več o slovenski nacionalni agenciji MOVIT: http://www.movit.si/

Sledi nam na naši FB strani: https://www.facebook.com/Lets-stand-up-for-Tolerance-1075428329298318/

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.