https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dražja oblačila in gorivo, potovali smo ceneje

10.04.2019 ob 6:00  

Statistični urad Republike Slovenije je izdal poročilo o drobnoprodajnih cenah v preteklem mesecu. Te so se na letni ravni zvišale za 1,6 %, na mesečni pa za 0,7 %.


Dražje storitve so k letni inflaciji prispevale eno odstotno točko, dražje blago pa 0,6 odstotne točke. Na mesečni ravni so se zvišale cene oblačil, obutve in naftnih derivatov, cene počitniških paketov so se znižale.

V primerjavi z lani cene višje za 1,6 %

Cene življenjskih potrebščin so se v marcu 2019 v primerjavi z marcem 2018 v povprečju zvišale za 1,6 %. Povprečna 12-mesečna rast je bila 1,7-odstotna (v istem mesecu prejšnjega leta 1,3-odstotna). Storitve so se v enem letu podražile za približno 3,2 %, blago pa za 0,9 %. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 1,4 %. Znižale so se le cene trajnega blaga in sicer za 1,4 %.

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene blaga in storitev iz skupine električna energija, plin in druga goriva (najbolj toplotna energija, ki se je podražila za 18,9 %). K inflaciji so prispevale višje cene počitniških paketov (za 7,0 %) ter oblačil in obutve (za 2,1 %). Letno inflacijo so znižale nižje cene avtomobilov (za 1,7 %). 

Višje cene oblačil, obutve in naftnih derivatov kot v februarju

Cene oblačil in obutve so bile v marcu 2019 v povprečju za kar 9 % višje kot v februarju 2019 in so k mesečni inflaciji prispevale 0,6 odstotne točke.

Za 0,2 odstotne točke so inflacijo zvišali dražji naftni derivati (tekoče gorivo za 3,6 %, goriva in maziva za osebna vozila pa za 3,2 %). Višje so tudi cene zdravstvenega zavarovanja in sicer za 4,8 % in cene oskrbe z vodo in raznih storitev v zvezi s stanovanjem (za 2,7 %) ter višje cene v skupini zdravstvo (za 1,9 %).
Mesečno inflacijo so znižale za 0,2 odstotne točke, nižje cene počitniških paketov, ki so bile cenejše za 7,9 %.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2019 ob 9:15 Marionete gost

      Sigurno pomota , kajti v Sloveniji se pa ja nič ne podraži .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2019 ob 12:21 gost

      Gorivo dražje, potovali pa smo ceneje. POMUREC.COM takšne bedarije lahko napišete samo vi. hahahah

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.