https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan zdravja spodbuja k zmanjševanju neenakosti v zdravju

07.04.2019 ob 10:00  

Na današnji dan, 7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja, ki že drugo leto zapored poteka pod geslom Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod.

Zdravje je ena izmed temeljnih človekovih pravic, zato je izjemno pomembno, da je vsem omogočena dostopnost do zdravstvenih storitev, kar prispeva tudi k zmanjševanju neenakosti v zdravju. V Sloveniji imamo na voljo širok nabor preventivnih zdravstvenih programov, kot so: Program Zdaj (program preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ter bodočih staršev), Program Skupaj za zdravje (nacionalni program integrirane preventive kroničnih nenalezljivih bolezni od 30. leta starosti naprej), presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka Dora, Zora in Program Svit in program cepljenj proti izbranim nalezljivim boleznim.

Vsak od naštetih programov prispeva k boljšemu zdravju prebivalcev, k zmanjševanju neenakosti in k manjšemu bremenu kroničnih nenalezljivih bolezni. Z udeležbo v preventivnih programih prebivalci Slovenije uresničujejo pravico do zdravja, hkrati pa prevzemajo tudi svoj del odgovornosti zanj.
V preteklih letih so bila v Sloveniji investirana sredstva iz Norveškega finančnega mehanizma in Evropskega socialnega sklada za izboljšanje dostopnosti do preventivnih pregledov in programov krepitve zdravja v 30 zdravstvenih domovih in pripadajočih lokalnih okoljih. S povečevanjem dostopnosti, še posebej za tiste najbolj ranljive, se zmanjšuje neenakost v zdravju.

V projektih »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih« in »Model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjšanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih«, ki bosta potekala do leta 2020, v 27 zdravstvenih domovih v Sloveniji nadgrajujejo preventivne programe za nosečnice, mlade matere, novorojenčke, otroke, mladostnike in odrasle, vzpostavljajo multidisciplinarne time v centrih za krepitev zdravja, krepijo patronažno službo ter povezujejo vladne in nevladne organizacije v skrbi za krepitev zdravja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.