https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes praznujemo praznik dela

01.05.2019 ob 6:10  

Praznik dela ali kot mu pogosto rečemo, prvi maj je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujemo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886.


Pred 2. svetovno vojno se praznik v Sloveniji ni uradno obeleževal, čeprav so neuradne slovesnosti obstajale in jih oblast načeloma ni prepovedovala. Prvo uradno praznovanje je bilo pod nacistično nemško oblastjo 1941.

Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. Prvi maj je po vojni s kurjenjem kresov in postavljenjemmlajev nadomestil praznik sv. Krstnika oz. kresne noči. Prvomajski mlaj je narejen iz smreke ali bora, na vrhu ima zastavo, na deblu pa vence.

Prvi maj je v večini držav dela prost dan. V mnogih mestih prvomajsko jutro začnejo z budnico godbe na pihala. Na ta dan ponavadi potekajo tudi zborovanja in proslave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2019 ob 7:54 DF gost

      Zivel prvi maj - praznik dela.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.05.2019 ob 8:28 Čergoli gost

      Točno tako!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.05.2019 ob 8:41 77 gost

      Živel prvi maj in velik praznik delavcev,ostalim pa smrt fašizmu svoboda delavcem.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.05.2019 ob 9:15 čondraš gost

      Ko levičarji mahajo z zastavami na ameriške praznike...amerikanizacija je uspela na polno...hlapci ;) . Sicer pa praznik dela je za delavce, ne pa za levičarske lenuhe prisesane na državni aparat.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2019 ob 12:01 DF gost

        Ce bi ti imel vec pameti kot jo imas, bi vedel, da vse razvite drzave praznujejo 1. maj kot praznik dela razen ZDA ali USA, kjer ga ne praznujejo.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.05.2019 ob 19:06 Hmmmm gost

        Čeprav je to še eden zagrižen janšist, štere ponavadi preziran, ma vsaj glede ZDA prav. No ja, kak seveda sakšen desničar, delno prav. Praznik dela je v bistvi nastal v AVSTRALIJI in se te uveljavo v ZDA in te prišo v Evropo. Torej smo ga dobili od ZDA. Ga pa tan več ne praznuvlejo, ker majo tan drugi den, posvečeni deli. Preverjene informacije, san jih gnes čul na Val202... In ja,m čondraš, namenjen je delavcon, nej pa desničaron brez dela...

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.05.2019 ob 11:52 praznični gost

      živeli 1 Maj,praznik dela in vseh delavcev kar nas je še ,gjes naj nam bo prazničo bojmo ponosni na delo ka ga opravljamo,evo :D še vrejme je na strani nas delavcec

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.05.2019 ob 8:58 gost

      Vsi ki se imate ZA SVETE LEVIČARJE in ta praznik povzdigujete ste pozabili napisati ŽIVEL 1 MAJ praznik DELA ZA MINIMALCA. Pričakujem vaš DEMANTI.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.