https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Rudi Ringbauer: Bogu je mnogo stvari ušlo iz rok

16.06.2011 ob 20:53  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala predstavitev knjige »Moj prepir z Bogom« avtorja Rudija Ringbauerja. Z avtorjem se je o paradoksih iz svetega pisma, ki jih izpostavlja v svoji knjigi,  pogovarjal prof. Milan Vincetič.

Pisatelj in upokojeni sodnik Rudi Ringbauer v svojem delu »Moj prepir z Bogom« izpostavlja mnoge paradokse, ki se pojavljajo v svetem pismu – med drugim se v knjigi ukvarja z vprašanjem stvarjenja, izvirnega greha in božje pravičnosti.

Sveto pismo – polno paradoksov?


Knjiga je nastajala kar pet let, naslov pa je dobila ravno zaradi konflikta, ki ga ima avtor s krščanskim Bogom. V celotnem delu Ringbauer namreč oporeka določenim trditvam, zapisanih v Svetem pismu. »Sveto pismo kot knjiga vseh knjig ne bi smelo vsebovati nobenega paradoksa, a jih najdemo kar nekaj,« pove avtor. Prti tem med drugim poudari, da se nikakor ne more strinjati z nastankom sveta, kot je zapisan v Genezi, saj je v popolnem neskladju s fizikalnimi zakoni.


Človek ne more biti ustvarjen po božji podobi


Avtor je prav tako zelo kritičen do izvirnega greha, saj pravi, da na eni strani v Svetem pismu piše, da otroci ne bi smeli odgovarjati za grehe saršev, po drugi strani pa je otrok že rojen z grehom, čeprav je v bistvu nedolžen. V delu se Ringbauer ikvarjatu tudu z vprašanjem, ali je Bog res ustvaril človeka po svoji podobi: »Bog je neskončno moder, pravičen, vsemogočen ... , a človek ni nič od tega – torej ni Bogu v ničemer podoben tako po duhovni kot telesni plati.«



Popoln Bog bi moral ustvariti popoln svet


Vsakodnevne poplave, naravne nesreče, smrti ... po avtorjevih besedah niso pokazatelj stvarjenja popolnega Boga. »Popoln Bog bi moral ustvariti popoln svet brez ubijanja nedolžnih,« strne svoje vtise v razmišljanju o pravičnosti Boga.

Ali Bog je ali ga ni?


Sogovornik prof. Milan Vincentič ob tem vprašanju citira Goetheja: »Ravno toliko energije je potrebno, da dokažemo, da Bog je, kot je potrebujemo, da dokažemo, da ga ni.« V razmišljanju pa še doda: »Vera v Boga je vera v ljubezen in dobro, kar pa je nemalokrat v nasprotju s Cerkvijo kot institucijo.«

Za glasbeni vložek sta poskrbela Katja Vidovič na kitari in Vojko Vidovič na harmoniki.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.