https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Gospodarske družbe zabeležile najvišjo rast neto čistega dobička v svoji zgodovini

16.05.2019 ob 6:00  

Za pomurskim gospodarstvom je izjemno poslovno leto. 

Rekordnih 99 milijonov evrov neto čistega dobička 

V preteklem letu je v pomurski regiji poslovalo 1.856 gospodarskih družb. Po navedbah Ajpesa so te povečale obseg premoženja za 8 odstotkov in izkazale rekordnih 99 milijonov evrov neto čistega dobička. Prav družbe v Pomurski regiji so v primerjavi z ostalimi regijami zabeležile najvišjo rast neto čistega dobička, ki je najvišji v zgodovini.

Gospodarske družbe so ustvarile za 11 odstotkov višji obseg skupnih prihodkov. Obseg prodaje na domačem trgu se je povišal za 13 odstotkov, na trgu Evropske unije in trgih izven Evropske unije pa na obeh za 4 odstotke. Na domačem trgu so podjetja ustvarila 61,7 odstotkov vseh čistih prihodkov od prodaje, na trgu Evropske unije 34,8 odstotkov in na trgu izven Evropske unije le 3,5 odstotka.

Pomurska regija je med dvanajstimi statističnimi regijami z 166.519 evri prihodkov na zaposlenega na visokem 5. mestu.

Po ustvarjeni neto dodani vrednosti na zaposlenega (35.326 evrov) so pomurske družbe med statističnimi regijami kljub visoki rasti na predzadnjem mestu, prav tako po bruto na zaposlenega (1.450 evrov).

Čisti dobiček v višini 122.722 tisoč evrov je izkazalo 1.284 družb ali 69,2 odstotkov vseh. Povečal se je za kar 34 odstotkov.

 

Vir: Ajpes

Neuspešno je sicer poslovno leto zaključilo 500 družb, ki so izkazale čisto izgubo v višini 23.146 tisoč evrov in zaposlovale 1.752 delavcev, kar predstavlja 10,6 odstotkov vseh zaposlenih v pomurskih družbah. V primerjavi s predhodnim letom se je v teh družbah čista izguba zmanjšala za kar 26 odstotkov.

537 gospodarskih družb v regiji ni zmožna pokriti plač

Skrb vzbujajoč je podatek, da še vedno 537 gospodarskih družb v regiji iz ustvarjene dodane vrednosti niso zmožne pokriti plač in stroškov amortizacije. V teh podjetjih je še vedno zaposlenih 2.206 delavcev, oz. 13,4 odstotkov vseh zaposlenih v gospodarskih družbah.

Velja omeniti, da je pomurska regija med vsemi dvanajstimi slovenskimi statističnimi regijami po ustvarjenem neto čistem poslovnem izidu na devetem mestu.

Najvišji neto čisti dobiček je bil dosežen v murskosoboški občini v višini 29,9 milijona evrov. V rdečih številkah so poslovno leto 2018 zaključile družbe iz območja dveh pomurskih občin, Križevci in Veržej.

V republiškem merilu so pomurske družbe, ki predstavljajo 2,8 odstotka vseh družb v Sloveniji, v letu 2018 zaposlovale 3,3 odstotka vseh zaposlenih ter ustvarile za 2,7 odstotka vseh prihodkov v Sloveniji.

Poleg gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov je v minulem letu v Pomurju poslovalo še 35 zadrug s 118 zaposlenimi, ki so poslovno leto zaključile z neto čisto izgubo v višini 126 tisoč evrov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2019 ob 9:41 ......... gost

      1450 EUR bruto je cca 900. EUR netto. Če od teh bruto odštejemo najmanj 1856 direktorjev (toliko firm) s povprečno plačo cca 3500 EUR bruto in njihovih pomočnikov, seljakov, administratorjev, bluzerjev itd. z povprečno plačo 2200 EUR,pridemo do zaključka, da je povprečna plača brez teh(pa še tistih, ki so pomočniki direktorjev, ali 2, 3, ali celo četrti direktor v firmi) okoli 620eur neto na delavca, temu pa država doda do minimalca. Torej sužnji - delajte, nabijajte dobičke kapitalistom, po delu pa takoj domov ali v zidanici (vinograd) in se od tuge do konca nažgati. Sveta itak ne vidite, kar vidite pa si plačate s krediti (tistih 6 dni dopusta na jadranski magistrali). Potem pa fotke brž na facebox, da se vidi razkoš. Svet se vrti, vrtijo ga kapitalisti, tisti ki so na ringišpilu pa so seveda pridni, zavestni delavci. Samo pazite, da se komu od vrtenja ne zmeša, da bo namesto v Lendavo šel v M.Soboto, če je seveda iz Odranec, pa dela v Chartagoji.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2019 ob 10:37 DF gost

      Prekleti " podjetniki " ( z redkimi izjemami - tem vsa cast ) pokvarjeni. Sebi v zep bogastvo, delavcem niti minimalne place. In potem se jocejo po medijih, da je delovna sila predraga in grozijo z izselitvijo. Pokvarjenci. In potem imas se veliko desnih opranoglavcev in placancev, ki vse to in tak sistem zagovarjajo. HLAPCI NA SVOJI ZEMLJI. Pa se ta zemlja ne bo dolgo slovenska. Okoli 15 % te zemlje je DEMOS ze na zacetku nase drzave podaril Vatikanu. Berite Ivana Cankarja.

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2019 ob 15:14 Popopulist gost

        Ja, 15% DEMOS, nato pa še dodatnih 20% LDS oz. Dr. Novšek. Ki je potem še ukinil SDK... Presneti prostozidarji in opusdejevci...

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2019 ob 18:07 DF gost

        Drnovsek je marsikaj zajebal zato ne vem zakaj ga marsikdo casti kot najboljsega politika. Ukinitev SDK je njegov velik in neodpustljiv greh.Prepoved raziskovanja parlamentarne komisije, ki je bila tik pred izdajo koncnega porocila, o trgovini z orozjem. Ce bi to dovolil, bi razkrinkal najvecje trgovce z orozjem in " princu teme " onemogocil nadaljne sranje v drzavi. In se veliko tega bi se naslo.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2019 ob 11:37 tuga do juga gost

      čestitke prejšnima komentatoroma,dodal bi samo še eno...Najvičje zlo v regiji je tako imenovani in nadvse opevani Chartago,tau je leglo zla,Jodlar si baše pune žepe keša,na račun srmačekov ka delajo za glij za glij ka,ka te v Jager znosijo ,đabe jin 1400€ regresa ,pa neven kakše božičnice,či pa vsa celo leto ožem ka nanč nevejte ..

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.05.2019 ob 11:53 DF gost

      V Sloveniji so lani imele gospodarske druzbe 4,2 milijardi evrov dobicka!!!!!!!!! In potem jocejo taki po medijih, da je pri nas obdavcitev previsoka, delavec ( marsikje ne dobi niti minimalne place )predrag in podobne lazi.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.05.2019 ob 16:54 prašiči gost

      Gospodarske družbe zabeležile najvišjo rast neto čistega dobička v svoji zgodovini ! Koliko se to pozna v žepi delavcev ?? predraga delovna sila.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.05.2019 ob 22:45 pišta gost

      Itak, da imajo lahko najvišji neto čistega dobička, ker so plače najnižje v Sloveniji. Večina delavcev na minimalcu. Delodajalci pa višji dobiček. Na Gorenjskem ali Primorskem noben delavec ne bi delal za tako plačo, kot jo imajo pomurski delavci.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.