https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Kdo bo zagotovil manjkajočih 5 milijonov za gradnjo pomurskega vodovoda?

22.05.2019 ob 10:00  

Druga etapa gradnje pomurskega vodovoda sistema B, vrednega 33 milijonov je vprašljiva zaradi nedoslednosti v dogovoru za razvoj pomurske regije. V dogovoru ni konkretno naveden vir za pet milijonov evrov, zato se bojijo, da okoljsko ministrstvo ne bo izdalo odločbe o podpori, brez te pa vodovoda ne bo.


Po zgraditvi prve etape pomurskega vodovoda je več tisoč gospodinjstev še vedno brez omrežja in s tem zdrave pitne vode, zato je bila druga etapa načrtovana v obdobju 2015-2020.

Julija lani je bil podpisan dogovor, kjer pa niso jasno zapisani sofinancerski deleži, tako da finančna konstrukcija ni povsem zaprta. Zagotovitev petih milijonov evrov je opredeljena "iz drugih virov", ni pa jasno iz katerih. Pomurje pravi, da jih mora zagotoviti ministrstvo iz enega od svojih virov, tako kot jih je v prvi etapi prispevalo iz sklada za vode, ministrstvo pa pričakuje, da jih bodo nekje našli sami.

Kdo mora zagotoviti 5 milijonov evrov?


Pri Pomurskem vodovodu sistema B so prepričani, da težav ne bi smelo biti, saj je omenjenih pet milijonov jasno zapisanih v prilogah. Direktor Daniel Kalamar pravi, da bi ministrstvo omenjeni znesek moral zagotoviti, saj tudi pravna mnenja potrjujejo, da se je država od leta 2005, torej od prve pogodbe, pa vse do zadnjih pogodb zavezala, da občine za primarne in sekundarne vode ne bodo plačale več kot 10 odstotkov poroča STA.

Da so upravičeni do spornih petih milijonov, se trudi dokazati tudi koordinatorica novega projekta, občina Rogašovci. Njen župan Edvard Mihalič je razočaran, vendar upa, da bodo na ministrstvu našli denar. V omenjeni občini polovica prebivalcev nima vode, v nekatere kraje jo gasilci tedensko vozijo.

Projekt vreden več kot 33 milijonov

V dogovoru je zapisana skupna vrednost projekta 33,3 milijona evrov. Iz državnega proračuna je predvidenih 4,2 milijona, iz evropske kohezijske politike 23,3 milijona evrov, sredstva občin so 1,3 milijona evrov. Manjkajoča razlika pa je pet milijonov evrov.

V pogodbah za prvo etapo iz januarja 2005 kot izhodišču za zagotovitev zdrave pitne vode piše, da bo ministrstvo pokrilo 90 odstotkov vrednosti naložbe. Glavni vir financiranja so sredstva iz evropskega kohezijskega sklada, preostanek pa zagotavlja ministrstvo iz različnih virov. Viri in višina sofinanciranja se niso spreminjali ob podpisovanju dopolnil k pogodbi. Prav tako se niso spreminjali ob delitvi sistema na tri podsisteme, torej lahko enak zaplet čakamo pri gradnji pomurskega vodovodnega sistema C.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2019 ob 11:10 Voda gost

      A ni bilo zagotovljenega denarja za vso izgradnjo vodovoda ? Žalostno ,da je denar poniknil a tisoč družin pa še nima vodovoda.Bo kdo odgovarjaj ali morda šel na dopust na DOB ? Denar je bil tudi za odstavne pase na Pomurski avto cesti in ni denarja in ni odstavnih pasov .Je kdo odgovajaj bil kažnjen NE ?

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.05.2019 ob 11:58 hecari eni gost

      Hahaha eh ve ste pa hecari...što li,hja vepa se zna što... Spoštovani šerif -OZIROMA PO NAUVON- ..... častni velepredsednik Skupnosti občin Slovenije ,Soboški majster Jevšek

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.05.2019 ob 15:41 Nihče in nikoli gost

      Fuck off .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.05.2019 ob 15:54 Aha,aha gost

      Menina d.d.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.05.2019 ob 16:38 vodovodar gost

      NAJ ZAGOTOVI PEJNEZE TISTI KI JIH JE VKRADNO !

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.05.2019 ob 17:32 Kekec gost

      Če bi uspeli prodati EXPANO za približno toliko, kot je stal, bi bila to daleč najboljša Jevškova naložba. In denar porabili za vodovod

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2019 ob 21:36 gost gost

        prodati EXPANO, vrata v Prekmurje, ja potem se bodo zaprla vrata in bomo odrezani, nič novega, že sedaj smo, Projekt je v celoti bil peljan narobe, to se je vedelo, nekateri pristojni so bili opozorjeni, ukrepalo se NI !!

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.05.2019 ob 0:08 Risto Kubura gost

      Expano bum jaz lejko prebivao tou bou Severna Macedonia plačala šerifu. Pa pridejo kaj Makedonče gosti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.06.2019 ob 17:03 Klor Alergija gost

      Novinarji, pa tudi politiki vedno ponavljajo, kako je voda z dodanim hudim strupom - klorom - "zdrava pitna voda". Nekdo je v komentarjih na eni od pomurskih spletnih strani zapisal, da ga tudi med prhanjem vse srbi (tudi če vode ne pije) - ali nekaj podobnega v tem smislu. Če si že župani prizadevajo za "zdravo stanje svoje denarnice", pa bi vsaj direktorji lahko bili bolj pošteni in raziskovalni ter rekli bobu bob. Čeprav verjetno tudi oni morajo delati po nareku politike, ki - vpletena v gospodarstvo - pri njihovih podjetjih oglašuje. Klorirana voda je daleč od zdrave, je strupena, zato pa je toliko ljudi bolnih, pa ne vedo zakaj. Taka voda je "ekocid", ekološki genocid. Nisem proti temu, da bi tako vodo imeli tisti, ki jo nujno rabijo, ker pač nimajo svojega vodnega vira (dokler se ne najde bolj zdrava rešitev, na primer pridobivanje vode iz zraka na kraju samem brez finančnih koristi drugih), vendar se naj take vode ne vsiljuje VSEM.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.