https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cenejša sredstva za zaščito pred soncem najkakovostnejša

06.07.2019 ob 6:05  

Pod drobnogledom mednarodnih potrošniških organizacij so se tokrat znašla sredstva za zaščito pred soncem, med drugim tudi devet izdelkov, ki so naprodaj v Sloveniji. Ugotovili so, da za dobro zaščito pred UVA in UVB žarki ni treba odšteti veliko denarja.

Potrošnike organizacije so ob preverjanju kakovosti sredstev za zaščito pred soncem za odrasle z visokim in zelo visokim faktorjem zaščite (30, 50, 50+). Devet izdelkov lahko najdemo tudi na slovenskih policah, zanje pa bi odšteli med 1,75 in 36,99 evra za 100 mililitrov.

Pri izdelkih, ki se prodajajo v Sloveniji, ob tem niso odkrili posebnosti oz. neželenih učinkovin ali učinkov. Kot najkakovostnejši pa so se izkazali izdelki, za katere ni treba odšteti veliko denarja, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Testirani izdelki, ki jih dobimo v Sloveniji, so bili

  • dm alverde Vitamin Sonnenmilch ZF30
  • dm Sundance Sonnenmilch ZF30
  • Eucerin Sensitive Protect Sun Spray Transparent Dry Touch ZF50
  • Garnier Ambre Solaire UV Water ZF30
  • Hofer Ombia Sun Ultra Sensitive Sonnenspray ZF50+
  • La Roche-Posay Anthelios XL Invisible Mist ZF50+
  • Müller Lavozon Sonnenmilch ZF50
  • Nivea Sun Schutz & Pflege Sonnenmilch ZF30
  • Shiseido Expert Sun Aging Protection Lotion ZF30

Ocenjevanje po več kriterijih

Potrošnike organizacije so izdelke ocenile po več kriterijih: obljubljena zaščita, učinek vlaženja, uporaba (iztiskanje, nanašanje, vpijanje, občutek na koži, obstojnost), mikrobiološka kakovost ter oznake in embalaža.

Kot so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije, večina sredstev ustreza zapisanemu na embalaži. V vzorcih niso odkrili neželenih kemikalij in tudi pri mikrobiološki kakovosti so se vsi izkazali za ustrezne.

Noben od testiranih izdelkov ni vseboval UV-filtra oxybenzon, ki naj bi imel po nekaterih analizah hormonske učinke na morske organizme, kot so korale. Podoben učinek bi lahko nastal tudi zaradi uporabe UV-filtra octinoxat, tega pa so odkrili v Shiseidovem losjonu, in sicer v sestavini ethylhexyl methoxycinnamater.

Z zaščito tudi na kolo ali v mesto

Na ZPS svetujejo, naj ljudje za zaščito pred soncem poskrbijo predvsem z ustreznimi oblačili in pokrivalom. Kljub zadrževanju v senci je treba sredstvo za zaščito pred soncem vseeno nanesti na nepokrite dele kože, a bistveno manj oziroma z nižjim faktorjem zaščite in manj agresivnim filtrom, kot če bi dan preživeli na soncu.

Svetujejo tudi, naj potrošniki sončne kreme ne uporabljajo šele na počitnicah, temveč tudi ob vožnji s kolesom, hoji po mestu ali drugih vsakdanjih aktivnostih na soncu. Pojasnili so tudi, da vodoodpornost kreme za zaščito pred soncem ni zagotovilo, da se lahko brezskrbno kopamo. To pomeni le, da zaščita ne upade za več kot polovico po dvakrat 20-minutnem stiku z vodo, zato morajo potrošniki nanos kreme obnavljati.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so lahko pravilno shranjena sredstva uporabna tudi dve sezoni ali več. Velika verjetnost je, da je krema učinkovita, če ne spremeni teksture in vonja. Vseeno pa ne priporočajo nakupa sončnih krem na zalogo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.