https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali se bliža konec zasebnih vrtcev?

11.07.2019 ob 6:00  

Poslanci in poslanke Državnega zbora bodo danes odločali o noveli ZOFVI-L. Predlog ZOFVI-L bi naj izpolnjeval ustavno odločbo o financiranju zasebnih šol. Poleg pravno izjemno spornega člena o financiranju zasebnih šol pa novi predlog zakona ZOFVI-L omejuje tudi izvajanje javno veljavnega programa zasebnim vrtcem in šolam. To pomeni, da so ogroženi vsi zasebni vrtci, ki izvajajo Kurikulum za vrtce, teh je več kot 60, opozarjajo v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije. 


V izjavi za javnost so zapisali, da po novi terminologiji bodo lahko zasebni vrtci in šole izvajali le program, ki je pridobil javno veljavo. Le ta pa se mora razlikovati od javno veljavnega programa, ki ga lahko izvajajo le javni vrtci in šole ter vrtci in šole s koncesijo. V Sloveniji ima koncesijo le 15 vrtcev, kar pomeni, da je ogrožen obstoj polovice vseh zasebnih vrtcev v Sloveniji. Ker ne vedo kako se bo ta člen izvedel v praksi predvidevajo, da polovica zasebnih vrtcev ne bo imela več pogojev za delovanje, zato bodo morali z dejavnostjo prenehati. To pa pomeni, da bo polovica vseh otrok, ki obiskujejo zasebne vrtce ostala brez varstva. Ali je dovolj prostora za približno 2500 otrok v javnih vrtcih, se ob tem sprašujejo.

Sprašujejo se tudi kaj želi šolsko ministrstvo s takšnim predlogom ZOFVI-L doseči. Ali je to zgolj priprava za nov predlog Zakona o vrtcih, ki bo še dodatno oslabil možnosti delovanja zasebnih vrtcev? Se je minister Pikalo odločil, da zasebne pobude v šolstvu ne bo več? Želja po monopolu v šolstvu je zaskrbljujoča. Skupaj z Združenimi starši se trudijo z argumenti dokazati, da ukrepi niso v prid državi, šolstvu, še manj pa otrokom. Pluralnost, ki jo zagotavljamo z različnimi pristopi bogati predšolski in šolski prostor, kar priznava tudi sam minister. Želijo le, da ohranijo sistem, ki deluje dobro in je v zadnjih letih dajal kakovostne rezultate in rešitve.

V Združenju zasebnih vrtcev so podali pripombe na predlog Zakona o vrtcih. Ministrstvo je obljubilo sestanek na katerem bomo lahko predstavili argumente, po enem mescu se to še ni zgodilo. Je pa Ministrstvo v tem času le nekaj dni pred obravnavo v državnem zboru v predlog Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja dodalo novo pojmovanje javno veljavnega programa in programa, ki je pridobil javno veljavo o katerem pišemo zgoraj. Ogorčeni so nad odkritim napadom ministra Pikala na zasebno pobudo v šolstvu. Spremembe so nujno potrebne, vendar je potrebno začeti pri beli knjigi in pri aktualnih težavah, ki se pojavljajo v šolstvu, ne pa zatirati manjšine, ki bogati ta prostor, so še zapisali v izjavi za javnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2019 ob 11:39 DF gost

      To bi bilo super. Privatnik nima kaj iskati pri vzgoji in varstvu otrok. Za to imamo usposobljene javne ustanove.

      13 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.07.2019 ob 12:09 gost

      D F tij si konj! uboga mama , bole da bi se takrat tele skotilo, pa bi sedal bika prodali!

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2019 ob 12:32 Brankoo gost

      A si obiskoval zasebni vrtec, da imaš tako širok izbor izrazov?

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.07.2019 ob 13:16 rile gost

      Dolžnost države je ,da omogoči vsakemu otroku varstvo,katero mora imeti neke standarde kvalitete vzgoje,vsako nadstandardno varstvo se pa naj doplača.TJ .razliko v ceni naj doplača uporabnik storitve..lp

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2019 ob 16:57 dx7 gost

        Dolžnost države ni, da omogoči vsakemu otroku varstvo, saj pri nas po zakonu vrtec ni obvezen. Žal slovenski levičarji (ostanki komunistov in njihovi "finančni" potomci) vprašanje financiranja ideološko sprevračajo. Sploh ni problem v denarju, ampak nadzoru (samo naša resnica je prava). Pri tem jim zelo pomagajo mediji, katerih večina je žal še vedno finančno odvisna od rdeče barve.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.07.2019 ob 14:15 Javni_privatnik gost

      V javnem interesu je da greš v javni vrtec, nato v javno šolo, na koncu še v javno fakulteto, da lahko na koncu živiš v javni hiši.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.