https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V letošnjem letu 19 primerov ošpic v Sloveniji

17.07.2019 ob 15:30  

V obdobju med januarjem 2018 in majem 2019 je 49 od 53 držav evropske regije skupaj poročalo o več kot 160.000 primerih ošpic in več kot 100 primerih z ošpicami povezanih smrti.

V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije je bila v 2018 dosežena 91-odstotna precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam. S tem je bila že drugo leto zapored dosežena rekordna precepljenosti v regiji po podatkih SZO in UNICEF. To pomeni, da vse več staršev izbira cepljenje kot najbolj varen način, da zaščitijo svoje otroke pred resnimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Eden od motivov za povečano precepljenost je ponovno pojavljanje ošpic v regiji in v globalnem merilu v zadnjih dveh letih. Namreč v obdobju med januarjem 2018 in majem 2019 je 49 od 53 držav regije skupaj poročalo o več kot 160.000 primerih ošpic in več kot 100 primerih z ošpicami povezanih smrti. Velik porast primerov v primerjavi s prejšnjimi leti je opomnik, da gre za resno bolezen, ki je zelo nalezljiva in predstavlja zdravstveno tveganje za vse otroke in odrasle, ki so dovzetni za ošpice, ne glede na to, kje živijo.

Akcijski načrt za odpravo ošpic in rdečk

Ošpice so se ponovno pojavile zaradi vse več posameznikov s prenizko precepljenjostjo, ki so za ošpice tako bolj dovzetni. Ker so ošpice izjemno nalezljive, se bodo v regiji še naprej pojavljali izbruhi ošpic, dokler ne bodo doseženi pogoji za odpravo bolezni, kar pa je 95 odstotna precepljenost v vsaki skupnosti in v vsaki državi. Vseh 53 držav članic je podprlo Evropski akcijski načrt cepljenja 2015-2020 (EVAP), s katerim želijo odpraviti ošpice in rdečke.

Foto: Wikipedia

V Sloveniji 19 primerov ošpic

V Sloveniji v letu 2019 so do sedaj zabeležili 19 primerov ošpic, večinoma gre za vnesene primere iz držav, kjer potekajo izbruhi ošpic in z njimi povezane primere. Precepljenost otrok proti ošpicam v Sloveniji je relativno visoka, vendar je v zadnjih letih pod priporočljivo mejo 95 %. Zato na NIJZ svetujejo vsem, ki potujejo na območja z izbruhi ošpic, da preverijo ali so ustrezno zaščiteni proti ošpicam.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.