https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Le redki izdelki za zaščito pred piki komarjev so zares učinkoviti

18.07.2019 ob 9:10  

Sredstva za zaščito pred piki komarjev spadajo med izdelke, po katerih potrošniki poleti pogosto posegajo. Francoska potrošniška organizacija je v preverjanju učinkovitosti pršil, losjonov in drugih vrst izdelkov za odganjanje komarjev ugotovila, da so le redki zares učinkoviti.


Pršila in losjoni so učinkoviti, a krajši čas od pričakovanega

Večina proizvajalcev navaja, da bodo njihovi izdelki pred piki navadnih in tigrastih komarjev zagotavljali zaščito od šest do osem ur, nekateri celo do 12 ur. Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracije na navajajo, zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo - sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite.

Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla, ugotovitve povzemajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Različne naprave za odganjanje komarjev niso prepričale

Naprave uporabljajo različne načine odganjanja komarjev, kot so ultrazvok, LED-sijalka s funkcijo odganjanja komarjev ali oddajanje insekticida. Med testiranimi napravami, ki jih lahko kupimo pri nas, je ena v 12 urah odvrnila le šest odstotkov tigrastih komarjev in 12 odstotkov navadnih komarjev, druga pa je odgnala le malenkost več tigrastih komarjev in 35 odstotkov navadnih komarjev.

Preizkusili so tudi učinkovitost zapestnic za odganjanje komarjev, ki so se izkazale za povsem neučinkovite. Večina preizkušenih modelov zapestnic komarje odganja z vonjavami eteričnih olj, ki so komarjem neprijetne. »Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren,« so zapisali v ZPS.

Najslabše so se izkazali naravni repelenti

Naravni repelenti, ki vsebujejo različna eterična olja, na primer limonske trave, citronele, evkalipta, rožmarina, geranije in druge, se pri odganjanju komarjev niso ravno izkazali, saj so se vsi tovrstni izdelki znašli na dnu lestvice učinkovitosti.

Nasveti ZPS za zaščito pred komarji

ZPS pri nakupu in uporabi sredstev proti komarjem svetuje, da če se le da, izberite zaščito brez kemije: nosite svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego (komarje privlačijo določene dišave, ki so v šamponih, losjonih, parfumih), ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti in da namestite mreže proti komarjem.

Odsvetujejo tudi uporabo izdelkov z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi namreč kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako nič boljše zaščite ne nudi večja količina repelenta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.