https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nove trajnostne mobilnosti in turistične ponudbe ob Donavi

05.04.2018 ob 11:30  

Skupno 40 strokovnjakov za mobilnost in turizem je obiskalo mesto Vukovar na Hrvaškem v okviru četrtega partnerska srečanja projekta Transdanube.Pearls. Na srečanju, ki je potekalo 21. in 22. marca 2018 so partnerji predstavili prve uspešne zgodbe o izvajanje storitev na področju trajnostne mobilnosti in turizma, ki bodo izboljšale možnosti za obiskovalce, da znotraj in med destinacijami potujejo z vlakom, avtobusom, kolesom ali ladjo.


Četrto partnersko srečanje projekta Transdanube.Pearls je potekalo od 21. do 22. marca 2018 v Vukovarju na Hrvaškem. Na tem srečanju so partnerji predstavili prve vpeljane storitve s področja trajnostne mobilnosti in turizma, ki so se pričele izvajati v okviru projekta. Udeleženci srečanja so imeli priložnost obiskati regionalni mobilnostni center v Vukovarju, ki naj bi pričel delovati v tem letu. Mobilnostni center se nahaja v prostorih obstoječega turističnega informacijskega centra v Vukovarju. V razširjeni in prenovljeni stavbi bodo usposobljeni menedžerji trajnostne mobilnosti svetovali obiskovalcem o obstoječih mobilnostnih in turističnih storitvah za trajnostno raziskovanje regije Vukovar. To je prvi od enajstih mobilnostno-informacijskih centrov, ki bodo ustanovljeni v partnerskih regijah vzdolž Donave.

V sklopu srečanja so projektni partnerji imeli tudi priložnost, da raziskujejo mesto kot turisti, saj so uživali v skupnem križarjenju na edini sončni e-ladji na obali reke Donave, ki se imenuje „Bajadera“.

Med zasedanjem o krepitvi zmogljivosti so partnerji predstavili uspešnost transnacionalnega izobraževalnega tečaja, ki je bil organiziran v Silistri, Bolgarija oktobra 2017. Skupno 30 usposobljenih managerjev trajnostne mobilnosti bo lahko uporabilo znanje, pridobljeno med usposabljanjem, za spodbujanje trajnostne mobilnosti v svojih regijah. Nekateri izmed usposobljenih mobilnostnih trenerjev so že izvedli regionalna usposabljanja, da bi širili koncept in uporabo trajnostne mobilnosti v turizmu v svojih regijah. 58 udeležencev iz sektorja prometa in turizma se je udeležilo regionalnih izobraževanj, ki so jih doslej organizirali projektni partnerji. Nadaljnja usposabljanja bodo sledila v naslednjih mesecih.

Prihajajoči dogodek v okviru projekta Transdanube.Pearls bo vmesna konferenca projekta, ki jo bo organiziral Podonavski urad Ulm / Neu-Ulm in bo 11. julija potekal v Neu-Ulmu v Nemčiji. Konferenca bo združila strokovnjake iz sektorja trajnostne mobilnosti in turizma ter zainteresirane strani iz partnerskih regij ter zagotovila priložnost za izmenjavo in sodelovanje med udeleženci iz Podonavja.

O projektu

EU projekt Transdanube.Pearls bo trajal 2,5 leti in je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg Podonavje, s skupnim proračunom 2,9 milijona evrov. V projektu sodeluje 15 organizacij in 24 pridruženih strateških partnerjev, ki so se zavezali konceptu trajnostne mobilnosti v turizmu. V času trajanja projekta bo vsaka destinacija spodbujala trajnostno mobilnost v turizmu s celovitim sklopom ukrepov, kot so vzpostavitev in izvajanje storitev mobilnostno-informacijskih centrov, usposobitev mobilnostnih menedžerjev, priprava in izvajanje namenskih ukrepov za krepitev zmogljivosti za lokalne in regionalne deležnike ter izboljšanje informiranosti o mobilnosti in turizmu za prebivalce in turiste. Poleg tega se bodo izvajale pilotne akcije na področju izposoje koles, prevozov, parkirnih sistemov ali kolesarskih poti, da bi okrepili trajnostno mobilnost vzdolž reke Donave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.