https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Neodkriti Biser: Raziskovanje potencialov mehkega turizma v delti reke Donave

05.11.2018 ob 13:10  

Udeleženci iz devetih evropskih držav so se srečali v Delti Donave in raziskali tamkajšnje potenciale s področja mehkega turizma in trajnostne mobilnosti.

Okoli 40 predstavnikov partnerjev in predstavnikov s področja turizma in mobilnosti se je udeležilo študijskega obiska projekta Transdanube.Pearls v Delti Donave v Romuniji. Raziskovali so obstoječe mobilnostne in turistične storitve v regiji. Študijskemu obisku je sledil partnerski sestanek, na katerem so projektni partnerji predstavili prve uspešne rezultate, kot je mobilnostno-informacijski center v Murski Soboti, v Sloveniji.

Skupno 40 udeležencev je raziskalo Delto Donave med študijskim obiskom projekta Transdanube.Pearls, ki se je odvijal med 1. in 3. oktobrom 2018. Študijski obisk je organiziral romunski projektni partner, in sicer South-East Regional Development Agency ( SER DA). Tekom študijskega obiska so partnerji imeli priložnost doživeti edinstveno dogodivščino in obiskati unikatni prihodnji Podonavski Biser: Delto Donave. Regija, kjer se Donava izlije v Črno morje, potem ko je teče preko ozemlja 10 držav, slovi pa neokrnjeni naravi, raznolikosti živalskih vrst in ptic ter po visoki privlačnosti za mehki turizem.

Udeleženci so potovali od Tulcee, preko Crisana do Suline, najvzhodnješe točke v Romuniji, kjer je bila v preteklosti ustanovljena Evropska Donavska komisija, ki si je za enega ključnih ciljev zadala izboljšati rečni promet v Podonavju. Medtem ko so udeleženci študijskega obiska  v kajakih in na kolesih spoznavali potenciale območja, so tudi sami spodbujali trajnostno mobilnost v turizmu preko varovanja naravne in kulturne dediščine. Sprehodili so se skozi gozd Letea, najstarejši naravni rezervat v Romuniji ter se srečali s predstavniki Biosfernega rezervata Delta Donave, s katerimi so izpostavili potrebo po zaščiti narave in kulturne dediščine.

Zadnje dni so preživeli v vasi Sfantu Gheorghe (St. George), ki je obkrožena s številnimi rečnimi kanali, morjem in neokrnjeno pokrajino, kjer skoraj vso leto prebivajo mnoge živalske vrte in ptice, med katerimi so velika posebnost pelikani.

Namen študijskega obiska je bilo spoznati ta unikatni prihodnji Podonavski Biser, ki je uvrščen na seznam svetovne dediščine, ter pridobiti praktične izkušnje s področja trajnostne mobilnosti in turističnih storitev, ki gredo z roko v roki z ohranjanjem  naravnega okolja in habitatov. Poleg tega so predstavniki partnerjev in strateških partnerjev s področja turizma in mobilnosti pridobili informacije o projektu Transdanube.Pearls ter pilotnih aktivnosti, ki jih izvajajo projektni partnerji.

Študijskemu obisku je sledil partnerski sestanek, ki se je odvijal med 3. in 5. oktobrom 2018 v Sfantu Gheorghesu. Na srečanju so partnerji predstavili prve uspešne zgodbe z implementacije pilotnih aktivnosti, kot na primer mobilnostno-informacijski center, ki je bil odprt v Murski Soboti junija 2018 ter novo vzpostavljena avtobusna linija na zadnji milji do jezera Neusiedl v Avstriji.

Prav tako je bilo na sestanku določeno prihodnje srečanje predstavnikov prihodnjih Podonavkih Biserov, ki so se sicer že srečali julija 2018 v Neu-Ulmu v Nemčiji, in ki bodo implementirali mednarodno mrežo Podonavskih Biserov, posvečeno trajnostni mobilnosti v turizmu.

O projektu Transdanube.Pearls

Projekt Transdanube.Pearls, ki je sofinanciran s transnacionalnega programa Interreg Podonavje se je pričel izvajati v začetku leta 2017 in bo trajal 2,5 leti. Skupni proračun projekta znaša 2,9 milijona evrov, vodilni partner v projektu pa je Agencija za okolje Avstrija. V projektu sodeluje 15 organizacij iz devetih evropskih držav in 24 povezanih strateških partnerjev. Konzorcij partnerjev si prizadeva za koncept trajnostne mobilnosti v turizmu. Do konca projekta, to je do junija 2019, bo vsaka destinacija spodbujala trajnostno mobilnost v turizmu preko celovitega sklopa ukrepov. Ti vključujejo vzpostavitev mobilnostno-informacijskih centrov, izobraževanje mobilnostnih managerjev ter izboljšanje dostopnosti do informacij s področja mobilnosti in turizma tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za turiste. Poleg tega pilotne aktivnosti zajemajo izvedbo storitev, kot so najem koles, vzpostavitev nosilcev za kolesa na avtobusih, vzpostavitev parkirnih sistemov in novih kolesarskih poti, z namenom da bi okrepili trajnostno mobilnost vzdolž Donave.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.