https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Dan državnosti v Murski Soboti: Slovenci se bomo morali zopet poenotiti

Murska Sobota, 24.06.2011 ob 21:55  

Udeleženci proslave ob dnevu državnosti v murskosoboški večnamenski dvorani Park spominjali dogodkov izpred dvajset let, ko smo Slovenci dobili samostojno državo. Slavnostni govorec dr. Ludvik Toplak je spregovoril o preteklem in sedanjem stanju v državi, izpostavil pa tudi pozitivne lastnosti Pomurcev.

Leta 1991 je kar 88,5 % Slovencev glasovalo "ZA" samostojno Slovenijo. V teh dvajsetih letih se je v naši državi dogajalo marsikaj – gospodarska rast, priključitev k EU in NATU, predsedovanje EU ..., doživeli pa smo tudi padce, po katerih se bomo po besedah slavnostnega govorca znali pobrati le, če bomo spet pokazali tolikšno mero enotnosti kot pred dvajsetimi leti.

Jezik je božji dar

Fraza, ki si jo je govorec sposodil od že pokojnega papeža Pavla Janeza II. Jezik je tisto, kar nas povezuje, in kot pravi Toplak: »Jezik moramo ceniti in ga razvijati, predvsem pa je za narodno identiteto pomembno, da gradimo na kulturi, saj nas le-ta ohranja pri življenju.«

Odločno proti neenakomerni porazdelitvi sredstev

Govorec je opozoril tudi na problem neenakomernosti porazdelitve dobrin po regijah in odločno apeliral proti toku večine sredstev v središna mesta Slovenije. "Zaradi neskladnega gospodarskega in kulturnega razvoja je ogrožena integriteta Slovencev," je še opozoril ob tem.

Pove še, da smo Pomurci vselej pokazali veliko mero solidarnosti, pa čeprav nas ostali državljani večkrat smatrajo za manj razvite in  tudi dobivamo manj sredstev, s katerimi bi lahko dosegali vsaj približno enak gospodarski razvoj.

Tudi mlade generacije so zastrupljene z ideološkimi predsodki

Dr. Toplak je povedal, da so za trenutno stanje v državi v veliki meri krivi tudi predsodki: "V naši državi je še vedno prisotna rdeče-bela diferenciacija, s katero so zastrupljeni tudi mladi rodovi, saj so jo podedovali od prejšnjih generacij."

Ob tem je poudaril, da je za ohranitev narodne in državne identitete pomembno predvsem ohranjanje oziroma ponovna vzpostavitev enotnosti med državljani Slovenije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sotrpin
      24.06.2011 ob 23:06 sotrpin

      res lepa proslava,dosti ljudi,lep program,hrana odlična in prisotni res vsi največji priliznjenci ŠTIHECA.Kapo dol,gdo je že bil organizator te proslave?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. ajkaro
      25.06.2011 ob 0:50 ajkaro

      ja, san opazo Gujta pa Celeca.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. geko
      25.06.2011 ob 16:46 geko

      Sama starina. Takša drhal je lokalna in državna oblast.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Patriot
      26.06.2011 ob 18:25 Patriot

      Veteran vojne za Slovenijo. Kdo pa si ti? Ja tisti, ki je prispeval svoj delež z orožjem v roki pri obranitvi NOVO NASTALE DRŽAVE. Zakaj se pa niste udeležili proslave v počastitev 20. obletnice samostojnosti? Saj smo, če dobro pogledaš vse slike boš mimo grede opazil tudi veterane v uniformah. Kako to, da vas ni nihče pozdravil ali omenil? To vprašanje pa nisi naslovil na pravo osebo smo pa toliko več omenjeni nekod drugje. Nič za to mi smo prišli na proslavo 20. obletnice samostojnosti neglede na vse smo izpolnili svojo domovinsko dolžnost.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.