https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ste zaskrbljeni zaradi duševnega zdravja družinskega člana, prijatelja ali sodelavca?

19.08.2019 ob 6:05  

Ne veste kako bi do te osebe pristopili oz. ji nudili podporo? Ali pa ne najdete pravih besed s katerimi bi osebo usmerili, k iskanju strokovne pomoči? Duševne težave in bolezni lahko prizadenejo kogarkoli, tudi nas, naše najbližje, znance. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj enostavnih nasvetov, ki so koristni pri pogovoru z osebo za katero nas skrbi.


ALI STE VEDELI?

Po ocenah WHO bi naj za duševno boleznijo zbolel celo vsak četrti prebivalec Zemlje.

Kako pomagati osebi s težavami v duševnem zdravju?

Ob duševnih težavah in stiskah naših najbližjih včasih ne vemo kako reagirati. Dober korak je vsekakor pristopiti k osebi in ji ponuditi pogovor. Pri tem so vam lahko v pomoč naslednji stavki:

Priporočljive fraze

Fraze, ki se jim je dobro izogniti

»Opazil/a sem …, zato se počutim zaskrbljeno.«

»Meni se sploh ne zdi, da ti gre tako slabo!«

»Razumem, da ti je zelo hudo« ali »Morda ne razumem točno kako se počutiš, ampak mi veliko pomeniš in ti želim pomagati.«

»Ne skrbi, vse bo v redu.«

»Tukaj sem zate in te poslušam.«

»Malo se razvedri, vsi se včasih tako počutimo.«

»Kaj lahko naredim, da ti pomagam?«

»Spravi se k sebi in že enkrat nehaj s tem.«

 

O duševnem zdravju je pomembno spregovoriti tudi v delovnem okolju

V delovnem okolju navadno preživimo veliko časa, zato je pomembno, da smo pozorni tudi na možne spremembe v duševnem zdravju svojih sodelavcev in zaposlenih. Predvsem pa je pomembna skrb za lastno duševno zdravje, ki je večja, kadar smo osveščeni in informirani o načinih ohranjanja in krepitve duševnega zdravja.

Tudi več kot 11.000 zaposlenim in njihovim ožjim družinskim članom iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« je na voljo strokovna pomoč v primeru duševne stiske. Zaposleni lahko svetovalce kontaktirajo elektronsko, telefonsko ali se dogovorijo za osebno srečanje.

Preko spletnega portala pa so jim na voljo tudi raznovrstne vsebine s področja ohranjanja krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k večanju informiranosti in osveščenosti na področju duševnega zdravja.

Več o projektu NAPREJ na www.naprej.eu

 

PR

    Fotogalerija