https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Čas je za globalno čistilno akcijo

21.09.2019 ob 6:05  

Danes, 21.septembra 2019, bodo milijoni prostovoljcev čistili svet, saj se bo ponovno odvijala globalna čistilna akcija, ki je ena največjih tovrstnih pobud na svetu. Lani se je akcije udeležilo 18 milijonov ljudi oziroma več kot 150 držav, med njimi tudi Slovenija. V Sloveniji čistilne akcije letos načeloma ne bo, bodo pa nekateri prostovoljci vseeno odšli na teren.


Letošnji dogodek, Očistimo svet sovpada s svetovnim dnevom miru. Društvo Ekologi brez meja letos ne bo pripravilo posebne slovenske čistilne akcije, se pa pridružuje sami svetovni pobudi - Očistimo svet (World Cleanup Day). Vsem, ki bi se radi udeležili čistilne akcije, okoljevarstveniki iz društva Ekologi brez meja brezplačno ponujajo vreče za odpadke in pomoč pri doseganju večjega števila ljudi. Iz društva poudarjajo, da je tudi v Sloveniji priložnosti za ukrepanje veliko. "Letos pozivamo vse posameznike in organizacije, da se kljub temu, da ne organiziramo vseslovenske akcije, 21. septembra odpravijo v naravo in storijo kaj dobrega za okolje," je povedala Katja Sreš iz Ekologov brez meja.

Spomnimo, da so prostovoljci v veliki čistilni akciji Očistimo Slovenijo čistili trikrat; leta 2010, 2012 in  v lanskem letu. Lani je več kot 28.000 posameznikov iz narave odstranilo več kot 77 ton odpadkov. Ozaveščenost o pomenu varovanja okolja se krepi, saj so tudi ljudje vse bolj ozaveščeni, prav tako je vedno več prispevkov v medijih.

V društvu Ekologi brez meja ugotavljajo, da je ljudem manj do samih čistilnih akcij, saj je potrebno širše ukrepanje. Poudarjajo tudi, da "zgolj prekladanje odpadkov z enega konca na drugega" ne prinaša dolgoročnih sprememb. Zato bodo tudi letos v sodelovanju z nevladno organizacijo Greenpeace Slovenija izvedli akcijo popisa blagovnih znamk odpadkov z namenom, da k ustreznemu ravnanju z odpadki pozovejo tudi proizvajalce.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.09.2019 ob 20:46 gost gost

      Tisti ki so zasrali in pomagali onesnaževati naj pucajo za sabo .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.