https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Avgusta na letni ravni 2,4-odstotna inflacija

25.09.2019 ob 6:05  

V območju z evrom je avgusta letna stopnja inflacije ostala pri enem odstotku. V Sloveniji so se življenjske potrebščine na letni ravni podražile za 2,4 odstotka, je objavil evropski statistični urad.


Najvišjo letno stopnjo inflacije v območju z evrom so prejšnji mesec imeli v Romuniji (4,1 odstotka), na Madžarskem (3,2 odstotka) ter v Latviji in na Nizozemskem (v obeh državah 3,1 odstotka), najnižjo pa na Portugalskem (-0,1 odstotka), v Grčiji (0,1 odstotka) in Španiji (0,4 odstotka).

Avgusta je Slovenija imela 2,4-odstotno letno inflacijo.

K letni inflaciji so avgusta v evrskem območju največ prispevale cene storitev (0,60 odstotne točke), sledile so cene hrane, tobaka in alkohola (0,40 odstotne točke) in neenergetskih industrijskih dobrin (0,08 odstotne točke). V avgustu so se znižale le cene energije (-0,06 odstotne točke).

Na mesečni ravni je rast cen minuli mesec v evropski denarni uniji znašala 0,1 odstotka. V Sloveniji je bila pri 0,4 odstotka, je objavil Evrostat.

Srednjeročni cilj Evropske centralne banke je inflacija blizu, vendar malenkost pod dvema odstotkoma.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.