https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Zadeva Beltinci: Časar trdi, da kar je storil ni kaznivo dejanje

26.09.2019 ob 13:00  

Na koprskem višjem sodišču je danes potekala pritožbena seja v zadevi Beltinci. V njej je bil nekdanji prvi mož Luke Koper Robert Časar na prvi stopnji obsojen na dve leti in tri mesece zapora.

Prvostopenjsko sodišče je Roberta Časarja junija lani obsodilo zaradi zlorabe položaja. Poleg njega so bili za različna kazniva dejanja, od pomoči pri zlorabi položaja do pranja denarja, v tej zadevi obsojeni še drugi akterji. Nekdanji izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko in podjetnik Robert Graj sta bila obsojena na zaporni kazni, Jožef Pavlinjek in Mevmed Šerifovski pa sta si zaradi pranja denarja prislužila pogojni zaporni kazni.

Okrožno sodišče je v svoji sodbi, kot je bilo povzeto na današnji pritožbeni seji, ugotovilo, da je pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih prišlo do zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Graj ob hkratnem oškodovanju Luke Koper.

To naj bi vpleteni dosegli z medsebojnim dogovorom, po katerem so bodisi izdali višje račune za opravljene storitve, bodisi se ni preverjalo dejanskega stanja opravljenih del. Obtoženi so si na ta način pridobili protipravno premoženjsko korist v višini dobrih 237.000 evrov. S pranjem denarja pa naj bi vpleteni poskušali prikriti izvor tako pridobljenega denarja, poroča Siol.net.

Tožilstvo se je na sodbo pritožilo zaradi po njihovem napačno izračunane višine protipravne premoženjske koristi, prav tako naj bi bile izrečene zaporne kazni Časarju, Pučku in Graju prenizke. Na sodbo so se pritožili tudi vsi obtoženi.

Časarjev zagovornik Daniel Planinšec je prvostopenjskemu sodišču očital kršitve zakona in napačno ugotovitev dejanskega stanja. Po njegovih besedah Časar s pranjem denarja ni imel nič, pa tudi izračun zneska domnevno povzročene škode naj ne bi bil jasen. Kot je dodal odvetnik, je sodišče tudi zavrnilo zaslišanje več prič in izvedencev, ki jih je predlagala obramba. Zato je predlagal izrek oprostilne sodbe, podrejeno pa razveljavitev sodbe prvostopenjskega sodišča.

Na seji je bil prisoten tudi Časar, ki je medtem na pogojnem odpustu, saj je prestal tri četrtine zaporne kazni zaradi zadeve Orleška gmajna, ki se prav tako nanaša na čas njegovega vodenja Luke Koper.

Foto: luka-kp.si

Bivši predsednik uprave Luke je poudaril, da očitano mu kaznivo dejanje ni bilo storjeno oziroma da to, kar se mu očita v tem primeru, sploh ni kaznivo dejanje. Prav tako ni nobenih dokazov o povzročeni premoženjski škodi Luki Koper.

Kot je navedel, so vse pogodbe in anekse v zvezi z logističnim centrom potrdili njegovi sodelavci v Luki, v družbi pa tudi po njegovi razrešitvi z mesta predsednika uprave niso ugotovili nobene škode, ampak so z deli na logističnem centru celo nadaljevali.

Podobno so se zagovarjali tudi ostali obtoženi. Pučko je pojasnil, da je deloval zgolj v okviru svojih zadolžitev znotraj Luke Koper, Grajev zagovornik Igor Vinčec pa je spomnil, da je Časar za projekt Beltinci imel tudi soglasje nadzornega sveta Luke. Poleg tega je končni obračun po njegovih besedah pokazal, da Graj ni pridobil nobene premoženjske koristi.

Sodba višjega sodišča bo izšla pisno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2019 ob 14:53 gost

      JANŠEV ČUDEŽNI DEČEK JE PA SIGURNO POŠTENJAK PRVE KLASE. LE KAKO SI UPATE? POLEG JANŠE NAJBOLJ POŠTEN ČLOVEK NA SVETU.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.09.2019 ob 15:06 gost

      Janša, Krkovič, Zagožen, Lovšin, Cekuta, Časar, Bavčar, Crnkovič, Tovšakova, Rupar, Leljak,..........

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.09.2019 ob 15:33 gost

      KANŽOR BOŠ KAJ NAPISAL O VAŠEM POŠTENJAKU?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.09.2019 ob 16:24 gost

      Čakam, da Janševi iz leder fabrike domov pridejo, takrat bo komentarjev veliko.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.09.2019 ob 17:05 EMIL.S gost

      Človek pač ni bil na pravi strani politike, če bi bil levičar upam staviti, da nikoli ne bi bil zaprt. Zato na tem mestu prosim pametnjakoviče, da mi napišete ime vsaj enega levičarja, ki je bil obsojen in je sedel.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2019 ob 17:20 gost

        Sem vedel, da se bo oglasil Janšev bedak z IQ mrzle vode.Po tvojem so v zaporih samo desničarji. Je človek lahko še bolj nor kot si ti? Težko. Katere desničarje je iz zapora rešilo Ustavno sodišče?? Naj ti naštejem? Kar na precej dolge zaporne kazni sta bila obsojena Boško Šrot in Bine Kordež. Igorja Bavčarja nekateri dajejo ob bok Janši - desničarja, kompanjona v švercanju orožja - nekateri med levičarje, bil je pa pohlepna baraba. Še zelo veliko je manj znanih levičarjev v zaporih ali so pa kazen že odslužili. Med njimi sta bila tudi Dušan Černigoj in Danilo Kovačič. Kaj ste pri Janši res samo taki, ki ničesar ne veste??

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.09.2019 ob 19:30 gost

      Sem vedel da ne boš vedel zapisati nobenega levičarja, ki je kradel bil obsojen in zaprt , še več zdaj celo naštevaš vse samo ne levičarje. Ti sploh veš kdo je levičar razčisti si te pojme ne pa žališ vse vprek in dokazuješ svoje bedno stanje, smiliš se mi.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.09.2019 ob 19:58 Lendavski nadvojvoda gost

      Enostavno je,levičarji nimajo niti najmanjše možnosti parirati desnim v pokvarjenosti,izdajalstvu in lopovščinah.Noben vsaj malo moralen ne more biti takšno dno dna kot Janševi.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.09.2019 ob 23:32 Lendavski pop gost

        Poslušaj ti lendavski pop, jebem jes tebi desne pa lejve pa politike, pa enkrat nekaj komentejraj ka ne boš omenjal to fuknjeno politiko.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.09.2019 ob 23:26 gost

      Levičarji so vsi tisti, ki so vladali Sloveniji 22 let kradli pa nobeden ni odgovarjal še manj da bi bil zaprt. Tovariši še vedno čakam, da mi napišete samo eno ime levičarja, ki je za svoje pizdarije odgovarjal, teška naloga ne.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.09.2019 ob 9:17 gost

        Ti imaš res IQ mrzle vode, zato ni čudno, da obožuješ Janšo in njegove podrepnike. DEMOS - DESNIČARJI - je podaril Vatikanu 12 % slovenske zemlje z gozdovi, objekti, zgradbami vred, razprodal 90 % družbenih stanovanj po 10 % vrednosti teh stanovanj, .......... je kdo od njih zaprt??? Nasprotno, veliko med njimi uživa v Bruslju ali doma na vodilnih funkcijah. Da Janše in SDS pozneje ne omenjam. Ne smeti več na portalu s svojimi bedastočami. KDO JE ZADOLŽIL SLOVENIJO MED LETI 2004 - 2008 ZA 21 MILIJARD EVROV, NAPRAVIL BANČNO LUKNJO IN USTVARIL TAJKUNE?? KDO JE NAPISAL IN SPREJEL ZAKONA ZUJF IN ZPIZ 2 - STRUP ZA DELAVCE, UPOKOJENCE IN ŠTUDENTE??? JANŠEVA DESNA VLADA. Jaz ti vse dokazujem z uradnimi podatki, ti pišeš samo neke floskule, ki jih vidiš in slišiš v Janševih medijih. Daj napiši poimensko in kaj so storili narobe, če si zmožen tega. Jaz sem ti to napravil, daj še ti, če zmoreš.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.09.2019 ob 11:06 lepec gost

      Tudi moj stari oče je vpleten zato pa sedi na Dobu!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.