https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Naj se možganska kap ne zgodi tebi

29.10.2019 ob 16:00  

Danes obeležujemo Svetovni dan kapi, ki letos poteka pod geslom »Naj se možganska kap ne zgodi tebi«. V svojem življenju bo možgansko kap doživel vsak četrti Zemljan.

Čeprav bi možgansko kap lahko uspešno preprečevali, je ta še vedno v porastu. Pri nas letno prizadene več kot 4000 ljudi, kar je več kot deset vsak dan.

Okoli 30 odstotkov ljudi jo utrpi v aktivnem delovnem obdobju. Gre za bolezen, ki lahko pusti trajno ohromelost telesa, motnje govora, vida, sluha, požiranja ali ravnotežja. Lahko vzame spomin, možnost razmišljanja, koncentracije, povzroča utrujenost in depresijo, so opozorili v združenju.

Najpomembnejši dejavnik tveganja je povišan krvni tlak, drugi zelo močan dejavnik tveganja je atrijska fibrilacija oziroma trepetanje srca. Drugi dejavniki tveganja so še starost, spol, povišane vsebnosti maščob, predvsem holesterola, sladkorna bolezen, kajenje, stres in čezmerno pitje alkohola.

Dejavniki tveganja so podobni kot pri drugih srčno-žilnih boleznih, za preprečevanje pa sta najboljši zdrava prehrana in telesna aktivnost petkrat na teden od 20 do 30 minut.

Pomembno je zavedanje, da lahko s poznavanjem in zdravljenjem preprečimo več kot 80 odstotkov možganske kapi, pri večini bolnikov pa lahko predvsem s hitrim prepoznavanjem in ukrepanjem omilimo njene posledice.

Zelo koristno je zato tudi znati prepoznati znake možganske kapi, t.i. GROM. Znaki GROM pomenijo Govor, saj bolnik molči ali nerazumljivo govori, Roka, ki ob kapi nenadoma ohromi, Obraz, na katerem je ustni kot povešen, in Minute, ki so pri kapi zelo pomembne, saj šteje vsaka. Ko opazimo te znake je takoj nujno poklicati rešilca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.