https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

November je čas za »Movember«

23.11.2019 ob 6:00  

November je čas za "Movember" - mesec, ko si moški množično puščajo brke. Člani mednarodnega gibanja movember spodbujajo moške, da si ta mesec puščajo rasti brke (ang. okrajšava "mos"). Avtorji kampanje skušajo ozaveščati javnost o moških zdravstvenih težavah, predvsem opozarjajo o raku mod in prostate, poudarjajo pa tudi pomen duševnega zdravja.


Gibanje movember se je začelo leta 2003 v Avstraliji in je preraslo v globalno gibanje. Poudarek kampanje je ozaveščanje za zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje raka na prostati in modih, o pravilnem pristopu k zdravljenju duševnih bolezni pri moških in preprečevanju samomorov. Zaradi raka mod in prostate umre več kot 400 Slovencev na leto. Okoli 1600 moškim letno na novo odkrijejo omenjeno bolezen.

Foto: movember.si

Med simptomi raka prostate so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, težave z začetkom uriniranja, bolečine pri uriniranju in kri v urinu. Bolečine po telesu povzročajo predvsem napredovane oblike raka, ki so se že razširile iz prostate. Največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni je starost, saj pojavnost raka prostate s starostjo strmo narašča. Pomembna je tudi družinska obremenjenost, saj ima moški, katerega oče ali brat sta zbolela za rakom prostate, povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel.

Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa, ki pokaže mejne ravni za prostato specifičnega antigena. V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav, bolezni tako sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. "Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne, zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Na splošno svetujejo moškim med 40. in 50. letom, naj se testirajo. "Posebej če je kdo v družini umrl zaradi raka prostate, še posebej v prvem kolenu," je dodal predstavnik Združenja urologov Slovenije Boris Košuta. Ozaveščanje o tej bolezni je po njegovih besedah še posebej pomembno, saj se moški večinoma izogibajo obisku pri zdravniku. "Moški se popolnoma neprimerno obnašamo, ko je treba preveriti, ali je naše zdravstveno stanje v dobri formi ali ne. Ko gre za urološke težave, pa so še bolj občutljivi, saj gre za intimne zadeve, tu so še vedno zelo močni predsodki," je dejal.

Akcija Pravi moški skrbi zase!, ki jo je letos ponovno pripravilo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, moške intenzivneje seznanja z možnostmi preprečevanja in čimprejšnjega odkrivanja raka. Letošnja akcija je usmerjena na prepoznavanje simptomov, ki lahko spremljajo različna rakava obolenja. Prvi cilj akcije je zmanjšati pojavnost raka, kar se lahko med drugim doseže z zdravim načinom življenja, drugi pa izboljšati preživetje tistih, ki so za rakom že zboleli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2019 ob 13:40 Lendavski nadvojvoda gost

      Je to bedastoča ena teh enomesečnih brkastih ,smešnih,puhastih,smrkavih ,ozaveščenih bimbekov .In kaj so naredili s tem,niti pametni niso,bedasti pa. Imej brke ,ali pa ne,brado ,ali pa ne ,dlje časa,ne samo zdaj,pa glej,da ti mali med scanjem ne pokašljuje.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.11.2019 ob 16:46 Risto Kubura gost

      Imam brke med nogami!!!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.11.2019 ob 14:35 Lendavski nadvojvoda gost

      Risto,kao,da ti nekaj manjka med nogami,v glavi pa za slovenske razmere tudi,pojd na Balkan,boš glavni.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.