https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po reciklaži odpadne embalaže Slovenija v vrhu EU

19.02.2020 ob 6:05  

V Evropski uniji je bilo leta 2017 recikliranih 42 odstotkov odpadne plastične embalaže. Slovenija je po odstotkih reciklirane plastične embalaže nad povprečjem.

Delež reciklirane odpadne plastične embalaže v EU se je v primerjavi z letom 2005 povečal za 18 odstotkov, in sicer iz 24 odstotkov na 42 odstotkov, poroča evropski statistični urad Eurostat.

Trend povečevanja recikliranja je mogoče opaziti v vseh članicah EU, izjema je le naša južna soseda Hrvaška. V Sloveniji se je v istem obdobju povečal iz slabih 34 odstotkov v letu 2005 na dobrih 60 odstotkov v 2017.

S 60 odstotki reciklirane odpadne plastične embalaže je Slovenija nad povprečjem EU. Več kot polovico odpadne plastične embalaže pa poleg Slovenije reciklirajo še v šestih članicah EU.

Največji odstotek recikliranja odpadne plastične embalaže v 2017 so tako zabeležili v Litvi, in sicer 74 odstotke. Sledijo ji Bolgarija s 65 odstotki, Ciper z 62 odstotki (podatek iz leta 2016), Slovenija s 60 odstotki, Češka z 59 odstotki, Slovaška z 52 odstotki in Nizozemska s 50 odstotki.

Na drugi strani pa so manj kot tretjino odpadne plastične embalaže reciklirali na Malti (24 odstotkov v 2016), v Estoniji in Franciji (v obeh po 27 odstotkov), na Irskem (31 odstotkov), na Madžarskem (32 odstotkov) ter v Luksemburgu in Avstriji (v obeh po 33 odstotkov).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2020 ob 19:00 kuna gost

      Prosim povejte mi: kdo, kje, kako,... reciklira 60% odpadne plastike in to na slovenskih tleh? In kam roma preostalih 40%?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.