https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Klub slovenskih podjetnikov si prizadeva krepiti pomen podjetnosti v Sloveniji

20.11.2019 ob 17:30  

Podjetnost zvišuje blaginjo države, zato prinaša koristi za vse družbene skupine. To je eno ključnih sporočil vsenacionalnega programa ZA podjetno Slovenijo, s katerim si SBC – Klub slovenskih podjetnikov prizadeva krepiti pomen podjetnosti v Sloveniji.

Peticija ZA podjetno Slovenijo, ki jo je pred dobrim letom dni lansiral SBC – Klub slovenskih podjetnikov kot podporo ukrepom za boljše podjetniško okolje in jo je podpisalo več kot 2000 podjetij in podjetnikov ter 6000 državljanov, je prerasla v vsenacionalni program. Z njim želijo v klubu krepiti pomen podjetnosti v Sloveniji in izboljšati pogoje za razvoj ter preboj podjetnosti. Poleg tega pa povezovati podjetnike in pripadnike različnih družbenih skupin ter spodbujati medsebojni dialog.

Goran Novković, izvršni direktor SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, je ob tem dejal: »Ozaveščanje o pomenu podjetnosti koristi vsem v družbi: članom SBC, podjetnikom, podjetnim posameznikom, mladim, študentom, brezposelnim, vsem zaposlenim v podjetjih, javnim uslužbencem, upokojencem, kmetom in številnim drugim. Le če bo vrednota podjetnosti postala bolj spoštovana in priznana, bodo v Sloveniji dozorele razmere za razvojni preboj.«

Smelo pobudo je podprl tudi Marjan Batagelj, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, Štefan Pavlinjek, ustanovni član Kluba pa je ob tem izpostavil: »Odgovornost, medsebojno povezovanje in spodbujanje podjetnosti so tri ključne vrednote kluba SBC, ki nas vodijo že od samega začetka pri svojem delovanju, in program ZA podjetno Slovenijo uteleša vse tri ter jih povezuje v čudovito zgodbo, ki jo pišemo skupaj s svojimi člani in pripadniki različnih družbenih skupin. Naša želja je, da bi program prerasel v nacionalno zavezništvo in bi z vrednoto podjetnosti prepojili vso državo.«

Ključno je medsebojno sodelovanje in povezovanje

»Spremembe je mogoče doseči le z medsebojnim sodelovanjem in dialogom. Zaradi tehnologije se danes lahko izražamo na številne načine, a se vedno manj poslušamo. Cilj programa ZA podjetno Slovenijo je vključevati, zato na spletni strani pozivamo ljudi, da oddajo svoje predloge, njihova mnenja pa bodo slišana,« je dejala Tamara Štader Pesjak, soustanoviteljica in direktorica agencije Taman, ki je zasnovala tokratni program ZA podjetno Slovenijo. 

Na spletni strani (tukaj) javnost pozivajo k oddaji predlogov, kaj bi bilo potrebno narediti, da bi bilo v slovenski družbi več priložnosti za podjetnost. Kot način povezovanja podjetnikov s pripadniki različnih družbenih skupin so v klubu ustanovili tudi usmerjevalno skupino. Ta šteje šestnajst članov in združuje šolnike, kmete, upokojence, iskalce zaposlitve, kreativne ustvarjalce, mlade, študente in zaposlene v podjetjih. Skupaj bodo iskali načine, kako podjetnost približati in spodbujati med vsemi družbenimi skupinami, in pokazali, da ta miselnost ni lastna in koristna samo za gospodarsko področje, ampak čisto za vse posameznike, ne glede na področje, v katerem delujejo.

Žiga Gombač, mladinski pisatelj, je kot član novonastale usmerjevalne skupine dejal: »Ustvarjalnost in podjetnost gresta z roko v roki, zelo pomembno je namreč, da si znamo ustvarjalci tudi sami ustvarjati priložnost za kreativno udejstvovanje. To je mogoče s podjetnostjo. Programu ZA podjetno Slovenijo sem se pridružil, ker verjamem, da nam ravno podjetnost zagotavlja osnovne pogoje, da lahko ustvarjamo in vračamo družbi.«

S podjetnostjo lahko dosežemo svoje cilje in prispevamo tudi družbi

Program ZA podjetno Slovenijo razbija negativno konotacijo podjetnosti, ki smo ji v družbi še vedno velikokrat priča, in zastarelo razumevanje podjetnosti tudi z inispirativnimi videozgodbami. Žiga Gombač, mladinski pisatelj, Alma Kochavy, organizatorka dogodkov, in Simon Mesec, mladi podjetnik, ki nadaljuje s tradicijo družinskega podjetja, dokazujejo, da lahko kljub različnim življenjskim zgodbam in področjem, na katerih delujemo s pomočjo podjetnosti, dosežemo svoje cilje in pišemo čudovite zgodbe, ki prinašajo dobrobit tudi širši družbi. 

Takšna zgodba o uspehu je tudi zgodba družine Kodila, ki se s predelavo mesa ukvarja že tri generacije. Janez Kodila je lokalno tradicionalno mesnico, ki jo je pred 26 leti odprl njegov oče, obrnil na glavo in s številnimi inovacijami naredil velik preskok v ponudbi podjetja. Ob tem je dejal:

»Zelo pomembno je spoštovati tradicijo, obenem pa videti tudi širšo sliko in razmišljati izven ustaljenih okvirov. Pomembno je, da podjetniško miselnost prenesemo tudi na svoje otroke, na mlade podjetnike, ki si še utirajo svojo pot, in tudi na te, ki morda mislijo, da jih podjetnost ne zadeva. Zato kot član kluba SBC, kot podjetnik in kot oče podpiram program ZA podjetno Slovenijo in sem ponosen, da sem lahko njen del. Kot član usmerjevalne skupine pa si bom prizadeval, da bomo podjetnost spodbujali tudi med kmeti. Več bo odgovornih in vrhunskih podjetnikov, inovatorjev in kmetov, večja bo kakovost hrane.«

Foto: SBC - Klub slovenskih podjetnikov

S programom ZA podjetno Slovenijo si SBC – Klub slovenskih podjetnikov skupaj s svojimi člani, uspešnimi in odgovornimi slovenskimi podjetniki ter izjemnimi posamezniki iz različnih družbenih skupin, ki so člani usmerjevalnega odbora, prizadeva spreminjati družbeno klimo in odnos do podjetnosti na dolgi rok. Program bodo tako v prihodnje še razvijali in nadgrajevali, da bo sčasoma dosegel vse slovenske prebivalce in pomagal narediti Slovenijo podjetnejšo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2019 ob 17:36 gost

      KOLIKO PA TILE FRAJERJI PLAČUJEJO SVOJE DELAVCE ????

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2019 ob 18:14 gost

        NOVKOVIĆ, BATAGELJ, PAVLINJEK, ..... ENAKI PTIČI SKUPAJ LETIJO. MINIMALCI IN ŠTUDENTSKO DELO. NAKLADAČI.

        12 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2019 ob 18:30 Risto Kubura gost

      Na vse te se moj stari oče ukozi.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2019 ob 19:25 Lendavski nadvojvoda gost

      Risto,glej,s tem svojim dedkom kažeš,da si malo nazaj,s tem izrazom kažeš ,da si le zaostal Balkanjero ,na pomoči naše državice,s tem izrazom kažeš,da si tam nekje na dnu lestvice,kulturne in izobrazbene,le en nič južnjaški.Za takega te imamo,nič ,nepomembni ,prisklednjeni sem k nam.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2019 ob 9:05 Gost 55 gost

      Vojvoda spremljam te že nekaj časa si en velik nakladač rad bi video kaj si ustvaril v svojem življenju da veš vse in na vsakogar dati nič kaj pameten komentar .Daj pokaži kak veljaš sedaj imej korajžo in ne se skrivat pod tako plemenitim imenom za katera mislim da nite ne veš kak pomeni .Napiši nam ,da te boom cenili po tvoji ustvarjalnosti kajti to tvoje pisanje je za vrtec

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.11.2019 ob 11:11 Gzu gost

      Gamad od gamadi. Lažejo in nakladajo, ce so vsi tak velki v gezikaj naj dajo svojin delavcon nad 1000 evrov neto navzgor.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.