https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Družine iz različnih razlogov prikrajšane za pravice iz javnih sredstev

20.11.2019 ob 15:00  

Danes, 20. novembra, je Svetovni dan otroka. Združeni narodi so leta 1989 s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah v svet poslali pomembno sporočilo in obenem zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Varuh človekovih pravic pa opozarja, da se nepravilnosti v Sloveniji odpravljajo prepočasi.


Leta 1989 je postala Konvencija o otrokovih pravicah prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok. Kot zavezujoča pogodba mednarodnega prava uzakonja načela, za katera so se članice Združenih narodov strinjale, da so univerzalna – za vse otroke, v vseh državah in kulturah, ob vseh časih in brez izjem.

Od ratifikacije konvencije (Slovenija 1991) je bil dosežen izjemen napredek na področju spodbujanja otrokovih pravic po svetu – smrtnost otrok, mlajših od pet let, se je skoraj prepolovila, več otrok je vključenih v izobraževanje in ima dostop do pitne vode.

Peter Svetina, varuh človekovih pravic pa poudarja, da v Sloveniji na posameznih področjih v praksi še vedno ni storjenega vsega za polno zaščito otrokovih pravic, načela in določila konvencije pa niso vedno spoštovana. Nepravilnosti se odpravljajo prepočasi, je izpostavil. Različni organi in institucije se morajo v skrbi za otroke po njegovem pozivu povezovati in sodelovati.

Pri svojem delu varuh pogosto opaža, da so družine iz različnih razlogov prikrajšane za pravice iz javnih sredstev, namenjene tudi preživljanju otrok. Nadalje je omenil socialno izključenosti medvrstniško in spletno nasilje, dolgotrajna rejništva in težave zaradi ločitve staršev. Prav tako so po njegovih besedah pereče kršitve pravic, ki se dogajajo otrokom beguncem, tako tistim s spremstvom kot brez njega.

Z namenom, da se glas otrok okrepi, je varuh v okviru samostojne organizacijske enote zagovorništva razvil mrežo zagovornikov otrok, ki pomagajo otrokom, da izrazijo svoje mnenje v zadevah in postopkih, v katerih se znajdejo.

Tudi Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, ugotavlja, da so otroci še vedno žrtve neenake obravnave zaradi osebnih značilnosti, kot so denimo spol, etnična pripadnosti, revščina in invalidnost. Številni so še vedno izpostavljeni različnim oblikam nasilja, nasilje pa rojeva strah in ta po njegovem opozorilu škoduje družbi nasploh in otrokom še posebej. Ob 30-letnici konvencije naj se po njegovem pozivu okrepi zavedanje, kako pomembno je, da najmlajše člane družbe obvarujemo pred diskriminacijo. "Samo skupaj lahko zgradimo strpno in solidarno družbo, v kateri je konvencija eden od temeljev našega delovanja," je opozoril.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2019 ob 19:51 Lendavski nadvojvoda gost

      Ni tak,oni malo menje bejli,pa zadimljeni,su jaku zaščiteni.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2019 ob 12:09 gost

      Imajo take PRAVICE kot jih mi SLOVENCI NIMAMO. Vse se jim tolerira in gleda skozi prste.Kdaj se bo to končalo p. vam m. Jebete pa ŠIŠKOJA ,zato ker naša policija in vojska ne opravi svojega DELA tako kot je treba. JEBEM JAZ VSAKEGA MIGRANTA.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.