https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V industriji letos večinoma višje božičnice, v državnih podjetjih se še odločajo

26.11.2019 ob 6:00  

Letošnje še večinoma ugodne gospodarske razmere se bodo poznale tudi zaposlenim pri nagrajevanju ob koncu leta. Kar nekaj podjetij je namreč povedalo, da bodo nagrade ob koncu leta višje kot lani. Medtem ko se v državnih podjetjih večinoma še odločajo, ali bodo sploh izplačali božičnice, so v industriji precej bolj optimistični. Vse več podjetij se odloča za nagrajevanje zaposlenih bodisi sproti, ob mesečni plači, bodisi spomladi, po objavljenih letnih poročilih.

Glede na odgovore najuspešnejših velikih podjetij, ter nekaterih bank in zavarovalnic, ki so jih na Financah povprašali o nagrajevanju zaposlenih ob koncu leta, bodo najvišje božičnice izplačali zaposlenim v škofjeloški tovarni ulitkov LTH Castings, in sicer 2.650 evrov.

Novomeški farmacevt Krka bo vsem redno zaposlenim in tudi sodelavcem, ki delajo prek kadrovskih agencij, letos izplačal božičnico v znesku 1.700 evrov bruto, kar je slabih 400 evrov več kot lani. Izplačana bo 19. decembra, ob tem pa v Krki dodajajo, da vsem sodelavcem izplačujejo tudi nagrado za uspešnost dvakrat na leto, v določenem odstotku plače zaposlenega.

Njihov ljubljanski konkurent Lek bo božičnico izplačal slab teden prej, 13. decembra, v vrednosti 1.350 evrov bruto. Prejeli jo bodo vsi – tako redno zaposleni kakor zaposleni prek agencije. Poleg božičnice zaposleni prejmejo tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski prispevek zaposlenega in uspešnost družbe ter ga bodo izplačali v začetku prihodnjega leta.

V energetiki so znesek razkrili v Holdingu Slovenske elektrarne, kjer bodo zaposleni prejeli 645 evrov bruto božičnice. V večini elektropodjetij se namreč še niso odločili, ali bodo izplačali zaposlenim božičnico, saj bo to odvisno od doseganja postavljenih ciljev oziroma rezultatov poslovanja in pogajanj s sindikati.

V podjetjih, ki so se letos uvrstile med 101 najuspešnejših velikih podjetij v Sloveniji, so večinoma povedali, da bodo zaposlenim izplačali nagrade ob koncu leta, a višine večina ni razkrila. Izjema je kranjski Goodyear Dunlop Sava Tires, kjer bodo konec tega leta zaposlenim izplačali nagrado za poslovno uspešnost v vrednosti 900 evrov, kar je sto evrov več kot leto prej.

Da bodo božičnico oziroma nagrado za poslovno uspešnost izplačali delavcem, so napovedali v izlaškem Etiju in BSH Hišnih aparatih, kjer dodajajo, da bo znesek glede na trenutne rezultate poslovanja večji od lanskega. Zaposlene bodo nagradili tudi v Filcu; Hidrii; Elradu International; Atlantic Grupi in Steklarni Hrastnik, v obeh bo prav tako nagrada višja kot v prejšnjem letu. V Heliosu bodo prav tako izplačali božičnico, v Siemensu pa bodo vsem zaposlenim izplačali bonuse, ki so odvisni od doseganja ciljev.

Med trgovci sta znesek božičnice razkrila Lidl in Hofer. V Lidlu bodo decembra izplačali 410 evrov bruto nagrade za poslovno uspešnost (znesek je za 55 odstotkov večji kot lani), medtem ko bo Hofer zaposlene nagradil z 240 evri bruto (enako kot lani). Mercator se glede božičnice še dogovarja s sindikati, v Sparu pa pravijo, da božičnica sodi med sisteme nagrajevanja in je njena višina odvisna od rezultatov podjetja in uspešnosti posameznika. V Merkurju v zadnjih letih izplačujejo nagrado za poslovno uspešnost, ob tem pa so dodali, da so letos zaposlenim že izplačali višji regres (1.500 evrov neto).

V bankah in zavarovalnicah se večinoma še niso odločili glede izplačila božičnice ali nagrade za poslovno uspešnost. Da bodo božičnico izplačali, so potrdili v Novi KBM, a višina bo odvisna od poslovnih rezultatov banke. Prav tako bodo božičnico izplačali v Adriatic Slovenici (AS), ki prihodnje leto prehaja pod okrilje Generalija, in sicer v vrednosti 40 odstotkov povprečne plače v podjetju za letošnji november. V NLB in Zavarovalnici Triglav pravijo, da se še niso odločili, medtem ko v Abanki ne bodo izplačali božičnice oziroma trinajste plače.

Razvijalec programske opreme za merilno tehnologijo in zbiranje podatkov Dewesoft bo trinajsto plačo izplačal, tudi sicer pa zaposlene mesečno nagrajuje glede na dosežen rezultat. Božičnico bo zaposlenim izplačal Telemach, a bodo o višini odločili konec leta, medtem ko se v Telekomu Slovenije in v A1 še niso odločili o izplačilu božičnice.

V Akrapoviču so povedali, da so zaposleni vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. V Danfossu redno izplačujejo bonuse v aprilu za prejšnje leto, OMV pa izplačuje bonuse v maju. Tako bo tudi prihodnje leto, ko bodo zaposleni dobili bonus za letos glede na doseganje ciljev.

V Iskri zaposlenim sproti, torej mesečno, izplačujejo nagrade za delovno uspešnost, vsako leto pa zaposleni napredujejo, kar neposredno vpliva na povišanje njihovih prejemkov.

Statistični podatki o letošnjih božičnicah v Sloveniji bodo znani januarja prihodnje leto. V Sloveniji so lani po podatkih statističnega urada božičnice oziroma izredna izplačila, izplačana s plačo za lanski november, v bruto znesku znašala v povprečju 667 evrov, kar je odstotek več glede na povprečno izredno izplačilo novembra 2017.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.11.2019 ob 8:32 gost

      Jej, jej, soboški novinarji. Samo prepisovati znate. Dobivate vi svojo plačo? V Prekmurju stopite do delodajalcev, povprašajte jih koliko ljudi v njihovih podjetjih dobiva minimalno plačo - ne nekega povprečja plač, ker so tam skrite vse nepravilnosti nagrajevanja, kako izplačujejo - če sploh - mesečno stimulacijo, nagrade za uspešno delo podjetja, božičnico in druge načine nagrajevanja za delo. Dela dovolj. ZASLUŽITE SI SVOJO PLAČO. Polanič, Podlunšek, Pavlinjek in ostali - da vidimo kako cenijo svoje delavce. Oprostite, sem pozabil, da tega ne smete pisati, ker vam šefi in ostali ne dovolijo.

      51 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.11.2019 ob 9:13 gost

      Pred desetimi leti smo mi imeli v panožni kolektivni pogodbi zapisano, da delavcu pripada ob koncu leta trinajsta plača in nagrada za uspešnost poslovanja ( mesečno in letno ). Kako je danes - ne da se mi tega iskati po internetu, bi moral vsak zaposleni vedeti. Ni to neka dobra volja delodajalca, da se izkaže dedka mraza, temveč je to obveza do delavca.

      29 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 22:12 gost gost

        ja samo ka pa da ste doma skoraj tak kak deca v šoli, za krompirjeve počitnice, od božica pa do trej kralov, za prvomajske počitnice mate cel teden fraj, poleg letnoga dopusta seveda. Nendri morete te vure notri napraviti, ka te lejko koristite.

        0 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.11.2019 ob 9:51 jes delan gost

      Mi pa delamo pr dnevno (chartago), to je 21 ur mesečno, kar nanese približno 250 ur letno, torej mesec in pol več dela, in potem nam dajo kao božičnico. Dobro, da dajo, saj za to mesečno več delamo, tak da to ni dobra volja delodajalca, ampak nuja za tisto, kar smo med letom več naredili, oziroma bili prisotni med stenami v tovarni.

      25 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 10:36 gost

        10:28....... potem pa ti napiši kako je tam. Koliko ur mesečno delate, kakšen regres dobite, koliko nagrade dobite, koliko znaša trinajsta plača, koliko znaša božičnica in kakšna je plača za 176 ur - brez potnih stroškov, malice, nedeljskega, nočnega in ostalega dela. Daj, razsvetli nas, da bomo vedeli kakšen biser imamo v Prekmurju. Pa ne tisto idiotsko pisanje - glavno je, da imamo delo.

        24 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 22:13 gost

        ja samo ka pa da ste doma skoraj tak kak deca v šoli, za krompirjeve počitnice, od božica pa do trej kralov, za prvomajske počitnice mate cel teden fraj, poleg letnoga dopusta seveda. Nendri morete te vure notri napraviti, ka te lejko koristite.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.11.2019 ob 9:53 jes dela gost

      popravek, "par" ur mesečno več, vsak dan 9

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.11.2019 ob 9:58 gost

      Vsi desni " domoljubi ", ki ste za to, da se vse proda tujcem, poglejte Lidl, Hofer, Spar, ..... sramota !!!!! Pri tolikem dobičku, ki odteka v tujino, jih boli kurac za delavce.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 11:03 Party Zan gost

        Desni domoljubi so za to, to je res. Dejansko pa ti podjetja potem prodajajo levosučni gnusi ala Bratušek, Erjavec, Cerar in Čmarec :))

        4 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 11:36 gost

        11:03 ...... kaj misliš je bilo dobro, da je Janša v svoji pisarni prodal Mercator Bavčarju in Šrotu? Je bilo dobro, ko je DEMOS ( sami desničarji ) podaril cerkvi približno 12 % slovenske zemlje z gozdovi, zgradbami in stavbami vred? Je bilo dobro, ko je DEMOS prodal 85 % družbenih stanovanj po 15 % vrednosti teh stanovanj? Je bilo dobro, ko je desna vlada prodala Tobačno tovarno Ljubljana in Slovensko industrijo jekla za drobiž?? Še zelo veliko je tega. Bratovškova bi pa po mojem mnenju morala biti v zaporu in ne ministrica. Si srečen, ko naši ljudje delajo tujcem za plače, s katerimi ne morejo normalno živeti???

        21 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 13:03 gost

        Še tistega zelo pomembnega, zaradi česar trpijo upokojenci, ker prejemajo premajhne pokojnine, ti ne veš. Desna vlada je sprejela že dolgo nazaj zakon s katerim je znižala prispevke delodajalcem za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delavcev za 8%. Tudi zaradi tega hlapčevskega zakona so pokojnine manjše kot so. Leta 2012 je desna vlada napisala in sprejela zakon ZPIZ - 2, po katerem je pokojnina za 40 let sramotno nizka - le 57 % pokojninske osnove. In povsod je bil zraven Janez Janša. Enkrat kot minister, drugič kot predsednik vlade. Leva vlada poskuša z zakonom, da bo ta odmerni odstotek vsaj 63 %. Upam, da bodo poslanci to sprejeli. ZAVEDAJTE SE, DA BODO POKOJNINE ZELO NIZKE, ČE BODO PLAČE NIZKE.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 21:05 gost

        Točno tak. Saj tudi tovarne, katere lastniki niso nič boljši. Potem pa imajo direktorje Slovence, ki nam ne bi dali niti minimalca, še z bičem bi nas po hrbtih tolkli, če bi lahko, kaj bi še nam le božičnice dali, to lahko sanjamo, imajo pa se za ohoho. Sramota.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.11.2019 ob 11:32 jes delan gost

      LUGAS, delal sem v tem sranju, bil ob 5:50 v tovarni, ob 15.10 pa sem jo zapuščal. Poiskal sem si drugo službo, saj sem Murske potreboval cel dan zaradi te firme. In nič ne bluzi, to je realnost firme pod nemškim režimom, ti pa lahko v njej delaš tudi takrat, ko boš v grobu, pa boš šel "blanje" skup šraufat.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.11.2019 ob 11:38 Lendavski nadvojvoda gost

      Party Zan,takoj k psihiči,boš imel prednost,nujen primer.😎

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.11.2019 ob 14:25 delavec v pomgradu gost

      mi v pomgradu bomo dobili božičnico in nagrado za uspešnost v 1.200 00€ bruto plus bone za maxsimus 200£ vrednosti in darila iz mesnega centra salame i narezke ter jakne z logotipom pomgrad res pohvalno polaničo da z veseljem delaš v firmi

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2019 ob 16:42 gost

        In koliko plače za 176 ur!!!!!!! dela brez malic, potnih stroškov, dodatkov za pogoje dela dobiš v tej super dobrem podjetju? Za V.stopnjo izobrazbe.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.11.2019 ob 14:35 Risto Kubura gost

      Sem se ukozio!!!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      26.11.2019 ob 14:42 gost

      Bravo tak trbej Pomgrad --Polanič hvala vam za razumevanje in potrebe delavcev.Ne bi trbelo da ste tak radodarni?

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      26.11.2019 ob 14:54 gost

      Delaš v Agromerkuri kak bedak celo leto, pa dobiš na kunci samo nekšne bone za Mesni center....

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 12:08 Gost2021 gost

        Delaš v Panviti kot norec, potem pa dobiš 150€,samo še zdaj ne vemo če bo kaj

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 17:27 gost

        12:08 ...... NE SEKIRAJ SE PREVEČ. PANVITA JE V ZADNJIH DESETIH LETIH DOBILA 32 MILIJONOV EVROV SUBVENCIJ. ŽE SO JIH PAMETNO PORABILI.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.11.2019 ob 18:32 gost

      Zakoj pa delaš idi na socialo pa rdeči križ pa karitas itd... pa še božičnico dobiš? delam če hočem!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.11.2019 ob 19:30 Lendavski nadvojvoda gost

      Risto ,pa zakaj vedno poudarjaš,da smrdiš po kozah?Balkanjero ti eden.😎

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      26.11.2019 ob 19:36 Lendavski nadvojvoda gost

      Delavec v Pomgradu,me veseli,pa prav imaš v tem zapisu.Tistega kretenskega gosta,zavistnega,ne glej,je nič.😎

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      26.11.2019 ob 20:40 delavec v pomgradu gost

      glejte zato pa v gradbeništvo mamo slabe plače minimalec ramadanovi delavci majo večjo pkačo od direkt firme pomgrad ampak za božičnico in 13 plačo pa se vedno dobro sazluži in ta delavka v agrumerkuri pa glede bonov za mesni center je to tudi denar saj ga tudi mi dobimo v pomgradu to je isti lastnik polanič

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 11:13 gost

        NA PRIHODNJIH VOLITVAH VOLITE LEVICO, KER JE TO EDINA STRANKA, KI SE BORI ZA DELAVCA IN MALEGA ČLOVEKA. PO NJIHOVI ZASLUGI JE ZDAJ MINIMALNA PLAČA 670 EVROV IN BO PO NOVEM LETU 700 EVROV. ČE BI NJIH NE BI BILO, BI DELALI TAJKUNOM IN KAPITALISTOM ZA 550 EVROV. NE NASEDAJTE VEČ JANŠEVIM LAŽEM IN NJEGOVIM MEDIJEM.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      27.11.2019 ob 11:18 Hiter gost

      Levica je največje zlo. Populistični veganski mulkulti pedri

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2019 ob 11:32 gost

        To lahko napiše samo tisti z nepopolno osnovno šolo in s slamo v glavi. ki nima pojma kaj se v življenju dogaja. Ali pa tudi kakšen kapitalist, ki si želi, da bi mu raja delala za 500 evrov 240 ur na mesec pa mu to Levica ne dopusti. Kar se pa pedrov in pedofilov tiče , boš moral pa pogledati drugam, kjer se to dogaja.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      27.11.2019 ob 12:19 kj gost

      v pomgradu ni vse zlato kot piše delavec v pomgradu plače na minimalca sama bosna delavci domači kader pa vse v avstrijo lejko te takši regres dobijo in 13 plačo

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      27.11.2019 ob 16:27 Dajana gost

      Ni res kar se Lidla tiče!!Božičnice ne bo!Nagrada za uspešnost je pa prisotnost na delu brez bolniške!Tisti ki nimajo bolniške in so 100%prisotni bodo dobili 420 bruto ja ostali pa prst u rit!Laž!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      28.11.2019 ob 14:52 gost

      Kje so tisti časi, ko smo imeli vsi dobre plače, vsake tri mesece dobiček, skoraj zastonj letovanje, delo si dobil takoj nedaleč od doma. Stanovanje z zelo nizko najemnino v prvem letu dela, ugodnimi krediti podjetja za bilo kaj, močen sindikat, delavsko samoupravljanje, razmerje pri plačah 1 : 5 - in vsi smo imeli dovolj, v zdravstvu ni bilo čakalnih dob, .....................?????? Ni jih več, ker so svetovni kipalisti razbili Jugoslavijo, da jim lahko danes delate kot sužnji za drobtinice, ki vam jih dajo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.