https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Od danes so v prodaji vinjete za leto 2020

01.12.2019 ob 13:00  

Od danes, 1. decembra, so naprodaj rumenozelene vinjete z letnico 2020. Vrste vinjet ostajajo iste, že sedmo leto zapored pa tudi njihove cene.

V prodaji je od danes devet različnih vrst vinjet za 2020: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Cene vinjet ostajajo nespremenjene že sedmo leto zapored. Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov. Za motorna kolesa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra.

Na Darsu voznikom svetujejo, naj vinjete kupijo pri pooblaščenih prodajalcih. Rožnate letne vinjete sicer ostajajo v veljavi do konca januarja 2020.

Prodaja vinjet sicer iz leta v leto narašča, skupaj z rastjo prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Kot so pojasnili na Darsu, je vrednost prodanih vinjet od lanskega 1. decembra do konca letošnjega oktobra znašala 191,15 milijona evrov, kar je 6,5 milijona evrov več kot v primerljivem obdobju leto prej.

Uporaba vinjet na avtocestah in hitrih cestah je v Sloveniji obvezna, če vozniki te uporabljajo brez veljavne vinjete, je predpisana globa 300 evrov. Če vinjete ne namestijo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenijo oz. zmanjšajo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

Foto: Dars.si

Darsovi cestninski nadzorniki so od začetka leta do 25. novembra zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali 54.079 plačilnih nalogov. Globe od kazni se sicer v celoti stekajo v državni proračun, in ne Darsu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.12.2019 ob 11:36 piki gost

      Hmmm, kako te od danes? Jaz sem jih na spletu že kupil dobra dva tedna nazaj. Bile so po 70 EUR. Edino računa nisem dobil.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2019 ob 15:58 gost

      fala bogi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.